fb
Ревюта

Три деца по следите на тайнствено наследство в „Къщата на тайните“

2 мин.
kushtata-na-tainite

kashtata na tainiteПриказно красива къща с изискан интериор и великолепна библиотека, при това на достъпна цена – изкушение, на което семейство Уокър не може да устои, особено след загадъчния инцидент с доктор Уокър, който му коства работата. Но както правилно предусеща дванадесетгодишният Брендан, това се оказва хитро поставен капан, който въвлича него и сестрите му в ужасяващо приключение. Привикнали на удобствата на съвременния живот, те се озовават във враждебен свят, в който няма дори електричество, а любимите им електронни устройства бързо стават безполезни.

Крис Кълъмбъс и Нед Визини насищат щедро действието с класически обрати и премеждия. Изпитаните образи на жанра сработват успешно – оживяване на световете между страниците на книгите, търсене на предмет, който дарява с безгранична власт, но крие и ужасяваща заплаха…. Сюжетът се развива с добро темпо, като понякога на читателя дори му се иска да отдъхне за момент от толкова много събития. Лесно може да се открие сходство с динамиката на електронните игри, което със сигурност ще допадне на младите читатели.

Останах приятно изненадана от образите на трите деца. Всяко от тях е със силно изразена индивидуалност и това често води до сблъсъци, но обстоятелствата им налагат да правят компромиси и да се съобразяват едни с други. Диалозите помежду им се четат с удоволствие – хапливите размени на реплики и отношенията им са съвсем автентични и често ме караха да се усмихвам.

„Къщата на тайните“ (изд. „Сиела“) притежава необходимите качества, за да предизвика интереса на подрастващите между 10 и 14 години: динамично действие, съвременен език, живи и пълнокръвни образи, в които децата лесно ще разпознаят своите емоции, желания и страхове. Приключенията на Кордилия, Брендан и Елинър продължават в следващата част : „Битката на зверовете“, която ще излезе на български език наесен.

Крис Кълъмбъс е сценарист, режисьор и продуцент на някои от най-успешните бокс офис хитове в историята на Холивуд. Като режисьор той е начело на забележителни продукции като „Хари Потър и философският камък”, „Хари Потър и стаята на тайните”, „Сам вкъщи”, „Втората майка” и „Госпожа Даутфайър”, а като продуцент – на филми като „Нощ в музея” и „Южнячки”. „Къщата на тайните“ е първата му книга в съавторство с Нед Визини.