fb
@-книгиЕ-книги

Е-изданията през 2014 г. в кристалната топка на Джоана Кабът

4 мин.

joannaДжоана Кабът от teleread.com може да се похвали с доста добра репутация в предвиждането на тенденциите при електронните книги. И понеже настъпи времето за прогнози, ви предлагаме да прочетете нейните „предсказания“ за това какво ще се случи с електронното съдържание през 2014 г. Разбира се, те са насочени предимно за американския пазар, но няма нищо лошо в черпенето на добри практики от успешни пазари.

1) В последно време забелязах в RSS бюлетините ми няколко реклами на уеб-магазини за приложения с малки бележки по тях, че „съответстват“ на стандартите на тази или онази организация. Най-популярна изглежда една организация, наречена „Майки с приложения“(„Moms with Apps“), чиито „членове“ трябва да удостоверят, че техните приложения не допускат (или допускат) събиране на лични данни, реклами, социални медии, възможност за покупка в самото приложение или външни връзки, с обяснение при закупуването как точно се извършва това.

След фиаското на самопубликуването през 2013 г. очаквам нещо подобно и при книгите. Иска ми се някой да започне да раздава сертификати на самостоятелно публикуваните книги, че са изчистени от печатни грешки, редактирани от професионалист, различен от автора, и предоставени в чист, свободен от защита ePub формат.

2) Ще има сътресения на пазара на списанията. Първи бяха Zinio. После Rogers Media изтеглиха съдържанието си и стартираха своя собствена услуга. Говори се, че Kobo планира собствено магазинно приложение за таблети.

Кой ще успее? Кой ще се провали?

Има ли пазар за електронните списания в сегашния прехвален PDF формат, или хората ще предпочетат и ще платят за по-раздвижен продукт? Очаквам експерименти в тази област и отпадане на по-дребните играчи.

3) Предстои експериментиране и в сферата на таблетните приложения. Apple, Kindle, Kobo и другите основни играчи имат приложения за таблети и изглежда ги обновяват по-често от операционната система на четците.

Очаквам да видя набор от функции, по-добре синхронизиран с устройствата с електронно мастило, и когато това се случи, таблетните приложения вероятно ще станат експериментална платформа за изпробване на нови функции.  Kindle притежава вградена речникова функция, която Kobo няма, а пък Kobo за разлика от Kindle, е интегриран с Pocket. Според мен те ще изпробват всяка възможна функция и ще чакат да видят коя ще се задържи в развитието на електронните платформи.

4) Ще сме свидетели на възход на пара-професионални книгоиздатели. Осъзнаването, че авторът сам по себе си не може да свърши всичко, ще набере скорост и ще даде тласък на независими дизайнери, редактори, разпространители и пр. Някои от тези хора ще дойдат от реални издателства вследствие на корпоративни съкращения, и ще започнат свой собствен бизнес. Много от тях ще бъдат привлечени от успешните истории на автори, които са осъзнали, че могат да печелят допълнително, предлагайки напътствия, мини-курсове и други подобни услуги, като в същото време рекламират собствената си продукция.

5) Сайтовете ниши за самостоятелно публикувано съдържание ще стават все по-популярни. Наскоро научих за два сайта, в които учители могат да представят (и продават) работата си на други учители. Смятам, че ще срещаме все повече такива случаи. Край с „в магазина на Киндъл или банкрут“!

Има и други пазари и според мен някои от тези специализирани ниши ще потърсят и открият златната мина. Така ще се осъществи част от моето пророчество №1 и в главните онлайн книжарници все повече ще виждаме подкатегории, като безопасно за деца съдържание, християнско съдържание и т.н.

6) Пазарът на библиотеките драстично ще се свие. За нещастие, смятам, че обществените библиотеки ще станат жертва на издателското ценообразуване. Някои издатели повишиха толкова много цените на електронните си предложения за библиотеките, че може да се наложи библиотеките да ги извадят от каталозите. Други издатели вдигнаха толкова много цените за потребителите, че ги накараха да се обърнат към безплатните книги в библиотеките. Издателите трябва да осъзнаят този затворен кръг и да намерят изход от него.

Лично аз бях възмутена от цените на издателите мастодонти, както на нови заглавия, така и на по-стари издания. По никой начин не бих платила 18 долара за книга, издадена преди пет години, чийто хартиен екземпляр върви по 6 долара. Затова си я взимам от библиотеката (в електронен формат, разбира се), или карам без нея. Ще им се наложи да пробват разни игрички с електронните книги в библиотеките, за да спечелят обратно клиенти като мен!

Така виждам аз идващата година. Дали съм права? Пропуснах ли нещо? Ще се радвам да чуя вашето мнение!

Превод: Милена Златарова