fb
Ревюта

От библиотеката на Хари Потър: „Куидичът през вековете“

2 мин.
Kuidichat prez vekovete Keniualrti Uisp J. K. Rowling

Kuidichat prez vekovete Keniualrti Uisp J. K. RowlingДнес в книжарниците ще се материализират две книги, написани от Дж. К. Роулинг и неразривно свързани с историята за Хари Потър и училището за магии „Хогуортс“. Както всеки мъгъл знае, точно в специалното училище за магьосници Хари се сблъсква с магичните същества и открива удоволствието от най-яката игра на света – куидича!

„Куидичът през вековете“ на Кенилуърти Уисп (изд. „WhizzHard Books“, изд. „Егмонт България“ на български) е библията на всеки фен на магьосническата игра, за чийто мъгълски еквивалент бих посочила футболът. От кога датират първите сведения за куидича? Как е еволюирала играта през вековете? Кои са легендарните играчи и отбори? Как са се появили състезателните метли? Отговорите на тези и много други въпроси, които сте си задавали за популярната игра, могат да бъдат намерени в знаковия труд на Уисп.

Освен правилните термини и трудните ходове в куидича, ще научите и някои доста забавни факти. Например, че най-известният европейски куидичен отбор е…„Врачанските лешояди“! Или това, че правилата в куидича са точно 7, а списъкът с нарушения на Отдела за магически игри и спортове съдържа 700 (!) нарушения.

„Куидичът през вековете“ е отлична възможност феновете на Хари Потър да се завърнат в магьосническия свят още веднъж и да се насладят на вълшебното перо на Роулинг, както и на блестящото й чувство за хумор.

Благодарни сме на Дъмбълдор за усилията да убеди… хм, всъщност буквално да изтръгне от ръцете на библиотекарката на „Хогуортс“ този доста малтретиран екземпляр от книгата, за да стане той достъпен и за нас, мъгълите. Притежавайки ваш екземпляр от „Куидичът през вековете“, сътворявате истинска магия, като подпомагате организацията „Комик Рилийф“, която използва смеха в борбата срещу несправедливостта и бедността по света. Не рискувайте да станете жертва на Проклятието на крадците като четете екземпляр, който не е ваш.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

Прочетете още ревюто на Деси Желева за „Фантастичните животни и къде да ги намерим“.