fb
БългарияНовини

Културен календар (2 – 8 септември)

3 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Изложба „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“ (2 септември)

На 2 септември в галерията на открито в парка на НДК пред Кино Кабана ще бъде открита изложбата „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“. Тя представя мита за Златното руно и аргонавтите, разказан през фотографиите на Васил Гарнизов и рисунките на деца от кварталите Филиповци и Факултета в София.

Изложбата е на екипа на проект „Медея“, който през февруари тази година прави поредица от обучения на 46 деца от ромски произход в столицата. Целта на проекта е да въведе децата в света на античната митология и театър, като ги подготви и за включването им в софийския театрален спектакъл „Медея“, който от октомври 2019 г. ще се играе на сцената на театър „Азарян“ в НДК. Можете да разгледате изложбата до 26 септември.

Изложба „София 140 години столица“ (3 септември)

На 3 септември в галерийното пространство при „Триъгълната кула на Сердика“ (бул. „Мария Луиза“ 16) ще бъде открита изложбата „София 140 години столица“.

Тя представя ключови градски места чрез похватите на дигиталната арт фотография и печата с ефект на живопис. Сред архивните фотографии в изложбата присъстват: Файтонджийската пиаца Говеждият пазар при базиликата „Света София“, някогашната ул. „Самоковска“ (днешната улица„Граф Игнатиев“) с грънчарския пазар и несъществуващата вече ул. „Търговска“. Изгледите от съвременна София са както емблематични сгради, така и градски пейзажи. Изложбата може да бъде разгледана до 29 септември.

Билети за новия сезон на театър „София“ (3 септември)

На 3 септември започва работа касата на театър „София“. Откриването на новия театрален сезон ще е на 18 септември с 2 пиеси от най-успешните съвременни световни драматурзи – Уди Алън и Нийл Саймън, вдъхновени от вечните въпроси около любовта и брака – „Олд Сейбрук“ и „Последният страстен любовник“. За хората, които купят билети в първия работен ден на касата след лятната почивка, са подготвени подаръци – ваучери, които важат за два безплатни билета за представление по избор.

Концерт на група Brazil Acoustic (3 септември)

Отново на 3 септември, в 18:30 ч. в Кино Кабана започва концерт на група Brazil Acoustic. Освен авторски песни те обещават да изпълнят и класики от Elis Regina и Antonio Carlos Jobim. Събитието е част от проекта „Акустични следобеди“, а входът е свободен.

Концерт на русенската филхармония в двореца „Врана“

На 5 септември от 19:00 ч. в парка на двореца „Врана“ започва концертът на русенската филхармония „Музика от Америка“.

Програмата включва произведения на Джордж Гершуин, Аарон Копланд и Артуро Маркес. Диригент е Марк Кадин, солист – Дончо Радевски – кларинет, а концерт-майстор е Анна Фурнаджиева.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Източник на изображенията: Дирекция „Култура“, Столична община