fb
Ревюта

Магията на „Леденият дракон“

2 мин.
Ledeniyat drakon

Ledeniyat drakon„Леденият дракон“ на Джордж Р.Р. Мартин (изд. „Бард“) е издание, което е ценно заради цялостното си оформление, твърдите корици, красивите рисунки на Луис Ройо и историята, която става както за деца, така и за възрастни. По тези причини закупих книгата за моята дъщеря, за когато стигне онази възраст, в която не само ще мога да й чета, но и ще разбира. Откакто се е родила, подбирам красиви и стойностни книги, които ще издържат проверката на времето и се надявам да останат за нейните деца.

Що се отнася до сюжета, въпреки, че рекламата набляга на факта, че действието се  развива в света на поредицата „Песен за огън и лед“, истината е, че освен присъствието на дракони, това би могъл да е кой да е измислен свят. Историята се върти около Адара, родена в най-голямата зима, която е по-различна от връстниците си и обича студа, ледените гущери и най-вече тайнствения леден дракон. Времето за Адара минава в очакване на нейния рожден ден, защото тогава идва зимата, а това значи и появата на ледения дракон, който тя язди и който всеки път я отнася все по-надалеч. Така минава времето, до седмия й рожден ден, когато войната стига родния й дом. Идват нашественици, които яздят огнени дракони и помитат всичко по пътя си. Адара ще бъде изправена пред съдбоносен избор, който ще определи съдбата й, както и тази на семейството й. Ledeniat drakon 2

„Леденият дракон“ е писана през 1980 година, в началото на творческата кариера на Мартин. Беше ми интересно да прочета не само негова ранна творба, защото съм чела и други, но и нещo, предназначено за деца. Завладяващ и магнетичен, дори и в литература за деца, Мартин си е Мартин и никому не прощава. Смърт дебне от всякъде, а захаросване на героите няма.

Класическа фентъзи приказна история в луксозно издание, което е прекрасен подарък за вас и вашите деца.

Вижте и ревюто на Милена Трендафилова. Други ревюта можете да прочетете в „Под моста“, при Искрен в „Приумици“ и при „Книжен Петър“.