fb
БългарияНовини

Легендата на журналистиката Ришард Капушчински с ново издание на български

2 мин.

РИШАРД КАПУШЧИНСКИТри от последните творби на легендата на полската и световната  журналистика Ришард Капушчински ще имат своята книжна премиера пред публиката в София. „Автопортрет на репортера„(2004), „Стремителният ход на историята. записки за ХХ и ХХІ век“ (2008) и „Другият„(2006), събрани в едно издание от изд. СНОМ и с подкрепата на Полския институт в София, ще бъдат представени на 9 март, сряда, от 18 ч. в литературен клуб „Перото“.

Книгата ще бъде представена от  проф. д-р Минка Златева – редактор на книгата, автор на предговора, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет, и дългогодишната преводачка на автора на български Благовеста Лингорска. Водещ на събитието ще бъде Марин Бодаков, редактор на отдел „Литература“ във вестник „Култура“.

“Книгата ни представя бележития творец не само като знаменит репортер, пребродил неуморно с ненаситното си любопитство и верния фотоапарат цялата планета, не само като талантлив писател, но и като вглъбен философ, проникновен културолог на нашето време и завладяващ въображението визионер на настъпилия XXI век. Четейки текстовете на Капушчински, човек остава с усещането, че са писани съвсем наскоро, при познаване на най-големите съвременни предизвикателства, пред които се възправяме”, споделят от издателството на своята фейсбук страница.

Ришард Капушчински (1932-2007) – най-изтъкнатият писател сред полските репортери, публицист, поет и фотограф, наричан „цар на репортажа“. Aвтор е на 26 книги, основно в областта на репортажа. Той е най-често превежданият полски автор (заедно със Станислав Лем). От 1962 г. е постоянен кореспондент на Полската агенция по печата в Африка, Латинска Америка и Азия. Документира рухването на императорската власт в Етиопия и Иран. Посетил е Индия, Афганистан и Пакистан, Китай и Япония. Периодът, прекаран в Африка, е начало на разцвета на репортерската му работа. Бил е в Кавказ, 5 години прекарва в Чили, Бразилия, Мексико и Боливия, по-късно пътува в Ангола, Иран, Етиопия.

В България са публикувани книгите му: „Шахиншахът“ (1990), „Империята“ (1994), „Лапидарии“ (1998), „Футболната война“, „Още един ден живот“, „Абанос“ (2001), „Пътешествие с Херодот“ (2008). Преводът им е дело на Благовеста Лингорска.