fb
БългарияНовиниПроект 48

Лекциите по медийна грамотност на “Проект 48” стартират във Враца

2 мин.

Първата лекция на тема медийна грамотност в рамките на “Проект 48” ще се проведе онлайн, по покана на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Лектор на информативното събитие с отворен достъп ще бъде създателят на ”Аз чета” Александър Кръстев. Можете да гледате излъчването на живо и да задавате своите въпроси на 16 февруари (вторник) от 18:00 часа, на Facebook страницата на “Аз чета”.

Лекторът Александър Кръстев е специалист по комуникация и блогър с близо 15-годишен опит. В рамките на неговата лекция ще научите как функционират медиите и какво е качествена журналистика; какво е и какво не е новина; как да различавате и да се предпазвате от фалшивите новини; защо и как се създават фабрики за тролове; има ли как да се измъкнем от непрестижното 111-о място по свобода на медиите. Ще бъде обърнато внимание и на ролята на книгите за повишаването на медийната ни грамотност.

Започнаха и месечните срещи с журналисти и експерти в областта на медийната грамотност, част от “Проект 48”. Гост в първата беше журналистката Доника Ризова, очаквайте скоро анонс и на следващото издание на формата. В секцията на сайта, посветена на “Проект 48”, можете да намерите полезни материали за това как да различаваме фалшивите новини, какво е дийпфейк, кои са петте правила при четене на новини и още.

Присъединете се към Facebook събитието тук.

Срещата е част от кампанията за насърчаване на медийната грамотност „Проект 48“, организирана от Читалище.то и „Аз чета“. Можете да я подкрепите тук, а повече информация ще откриете на project48.net