fb
БългарияНовини

Литературен конкурс отбелязва пълнолетието на Студентски съвет в Софийския университет

2 мин.

Литературен конкурс за ученици и студенти на тема Модерното робство ще отбележи 18-годишнината от създаването на студентското самоуправление в Софийския университет. Конкурсът ще се проведе в три категории и два етапа, а за лауреатите са предвидени парични награди за първите две места във всяко направление и една голяма награда – издаване на книга от Университетско издателство “Св. Климент Охридски”.  “Аз чета” е медиен партньор на инициативата.

Категориите, в които авторите – студенти в български университети и ученици последен клас, могат да се включат са:

  • бял стих – до 3 стихотворения, с обем не повече от 3 стр.;
  • класически стих – до 3 стихотворения, с обем не повече от 3 стр.;
  • белетристика – 1 разказ, с обем 7 стр.

Журито, което ще определи призьорите във всяка една от категориите, е в състав: Камелия Кондова, д-р Йордан Ефтимов, д-р Деспина Василева, Елена Денева и д-р Марин Бодаков.

“Конкурсът цели да провокира младите хора да се замислят за проблеми от социално естество, да се съберат на едно място, да споделят своите мисли и бъдещи планове, мечти; да научат как те могат да станат реалност – какви организации помагат и се опитват да работят по настоящите проблеми; да получат нови знания и възможности за развитие”, посочват организаторите от Студетски съвет на СУ.

Етапите на конкурса включват регистрация на сайта на инициативата и изпращане на творбите (само по електронен път, чрез формата за регистрация) – до 12 април, а след това и специално събитие с задължително присъствие на живо в края на април. Двудневното събитие в Софийския университет ще включва четене на получените творби и представяне на вдъхновители, представители на различни организации и асоциации, както и тематична съпътстваща програма. От Студентски съвет ще поемат транспорта и настаняването на участниците, които не са от София.

Призьорите във всяка от категориите ще бъдат обявени на 26 април (неделя) – след приключване на литературните четения и съпътстващата програма на конкурса. Освен с материални награди отличените творби ще бъдат публикувани и в “Литературен вестник”.

Допълнителна информация за инициативата може да научите на сайта й – тук. Може да се присъедините и към фейсбук събитието тук.

Партньори на конкурса, освен “Аз чета”, са още Университетски театър „Алма Алтер”, Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, Национален алианс за работа с доброволци, Национален младежки форум, Литературен вестник, Радио „Реакция” , Университетска телевизия „Алма Матер ТВ”, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

[ + ]