fb
БългарияНовини

Литературни разходки срещат читателите с книжните забележителности на София

2 мин.

Литературни разходки из обекти, свързани с български автори, се организират всяка събота в София с отправна точка „читАлнЯта“. Техен гид е писателят Александър Шпатов, който е част от настоятелството на инициаторите от Сдружение за градски читални.

В интервю за радио „Бинар“ Шпатов споделя как се е зародила идеята:

Преди около година започнахме да разработваме литературна карта на София, в която да съберем на едно място информация за всички забележителности, свързани с книгите и четенето, за къщите и гробовете на писателите, за кварталите и улиците, носещи литературни имена, за учебните заведения с литературни патрони и т.н.

Още от самото начало, идеята ни беше да разработим и няколко литературни маршрутa и затова кръстихме сайта ни – Literatours.bg. Впоследствие покрай проекта „Скритите букви“ на Фондация „Следваща страница“ организирахме заедно с тях около 24 май две литературни разходки по пътя на въпросните скрити букви.

Тъй като интересът беше голям – от тази есен решихме да провеждаме туровете регулярно […] Всеки е добре дошъл и вярвам, че ще научи доста интересни подробности от литературното минало на София.

Маршрутът минава през паметника на Никола Вапцаров в градината зад Двореца, писателското кафене „Цар Освободител“ и гроба на Иван Вазов зад „Света София“, като включва 11 точки и обсъждане на 30 различни забележителности.

Продължителността на една обиколка е от 13:00 до 15:15 ч. Участниците се събират пред „читАлнЯта“ в Градската градина. Цената на човек е 10 лв., а за всички ученици, които дойдат с придружител, разходката е безплатна. Пълната литературната карта на София можете да разгледате на официалния сайт на инициативата.

Снимка на публикацията: Сдружение за градски читални