fb
@-книгиБуккросинг

Little Free Libraries – къщички за размяна на книги

2 мин.
little free library

Буккросинг подкрепя свободния достъп до книгите и превръщането им в част от ежедневния живот. Къщичките на Little Free Library са преносими буккросинг зони на принципа „вземи книга, остави книга“. Като всяка хубава идея, и те си имат история, която ще ви разкажем днес.

През 2009г. Тод Бол от Хъдсън, щата Уисконсин, САЩ, изработил умален модел на едностайно училище в памет на майка си, бивша учителка, която много обичала да чете. Той го напълнил с книги и го поставил в двора на къщата си с надпис „ Безплатни книги“. Приятели и съседи били във възторг от начинанието му. Тод направил още няколко къщички и ги раздал. С Рич Брукс от университета на Уисконсин – Мадисън започнали да развиват проекта като значимо социално начинание, като черпели вдъхновение от близки по дух идеи, като „малките пътуващи библиотеки“ на мис Лути Стиърнс – библиотекарка, която между 1895 и 1914 разнесла книги на повече от 1400 населени места в Уисконсин.

След една година концепцията на книжните къщички се избистрила – те вече се изработвали изключително от рециклирани материали, всяка с уникален модел. Благодарение на ентусиасти популярността на къщичките нараснала извън Хъдсън и привлякла вниманието на местни и национални медии. През 2012 г. била учредена фондация с идеална цел „Little Free Libraries“ (малки безплатни библиотеки).

Да се постави къщичка за книги не е сложно. Трябва да има поне един доброволец, който да я почиства и да подрежда книгите. Има възможност да се поръча готова от каталога на Little Free Libraries (за територията на САЩ) или да си я направите сами. За да бъде включена в картата на Little Free Libraries, трябва да я регистрирате. Срещу еднократна такса от 34.95 $ фондацията изпраща регистрационен пакет, който съдържа уникален номер на къщичката и различни промоционални материали, включително ръчно изработена табелка. littlefreesign

По данни от януари 2014г. регистрираните книжни къщички по целия свят са около 15 000. В България такива къщички (вероятно нерегистрирани) има в Пловдив и Сливен. Ако знаете за други къщички за книги, изпратете ни снимка на bookcrossing [at] azcheta.com и ще я публикуваме на Фейсбук страницата на Буккросинг.

Разгледайте и галерията със различни къщички за книги.