fb
Книги и киноСпециални

Любимите анимационни филми на „Дисни“ по детски книги

2 мин.
Disni

След като ви представихме някои от най-добрите игрални филми по класически детски книги, идва ред и на анимациите. За нас беше истинско удоволствие да си припомним едни от най-обичаните анимационни филми, който ни върнаха назад в нашето детство.

Вижте седем от неповторимите класически анимации на „Дисни“, които са адаптации по литературни произведения за деца. Тези филми са създавани в продължение на повече от 70 години със смелост, търпение, въображение и поглед в бъдещето, за да поставят основите на рисуваните филми и да носят радост на малки и пораснали деца.

1. „Снежанка и седемте джуджета“

Анимацията от 1937 г. по едноименната приказка на Братя Грим, е първият пълнометражен анимационен филм в историята на киното. С него „Дисни“ показва нещо невиждано до този момент и стартира цяла ера в детското кино, а впечатляващата музика се превръща в запазена марка на филмите на компанията.

Чарли Чаплин определя филма като „невероятно постижение за киното“, а Алберт Айнщайн го нарича „най-великия филм, правен някога“.

2. „Пинокио“

Пълнометражният анимационен филм от 1940 г. е базиран на класическото произведение за деца на Карло Колоди „Приключенията на Пинокио“. Това е втората пълнометражна анимация на „Дисни“.

https://www.youtube.com/watch?v=UQzZANZ4R14

3. „Алиса в Страната на чудесата“

Анимацията от 1951 г. е адаптация на романа „Алиса в Страната на чудесата“ от Луис Карол.

4. „Питър Пан“

Анимацията по книгата „Питър Пан“ от Джеймс Матю Бари излиза през 1961 г.

5. „Книга за джунглата“

Анимационният филм от 1967 г. е базиран на едноименния роман за деца на Ръдиард Киплинг. През 2003 г. по кината излиза продължението – „Книга за джунглата 2“.

6. „Красавицата и звяра“

Адаптацията по приказката „Красавицата и звяра“ е първият анимационен филм, номиниран за „Оскар“ в категорията „Най-добър филм на годината“ за 1991 г., но не печели наградата, която отива също при екранизация по книга – „Мълчанието на агнетата“.

7. „Аладин“

Анимационният филм от 1992 г. е базиран на приказката „Аладин и въшебната лампа“ от „Хиляда и една нощ“.