fb
Книги и киноСпециални

Любими филми, вдъхновени от съвременната българска литература

3 мин.

След като ви представихме любимите ни филми по български класически литературни творби, идва ред и на екранизациите по книги от съвременната ни литература:

„Дзифт“

Филмът на Явор Гърдев, който спечели наградата за най-добра режисура на филмовия фестивал в Москва и се превърна в едно от събитията на 2008 г., е създаден по романа „Дзифт“ на Владислав Тодоров.

Молеца (Захари Бахаров) излиза от затвора в началото на 60-те години и попада в напълно новия и непознат за него свят на социалистическа София, където ще проследим последната му черно-бяла нощ.

Дали кошмарите са останали в миналото? Дали любовта е по-силна от суетата? Какво носи отмъщението? Ще получим отговорите на тези въпроси, но едва ли ще сме очаровани от тях.

„Мисия Лондон“

Какво се получава, когато властта, амбицията и нереалната самооценка се съсредоточат в ръцете на съпругата на българския президент и как е възможно колкото повече нещо се оплесква, толкова повече да си идва на мястото?

Филмът „Мисия Лондон“ на режисьора Димитър Митовски е забавен, трогателен в реалистичността на безумните си персонажи и провокиращ; сатира на нравите и „ексцентрична комедия“, която доста се различава от романа на Алек Попов, но не отстъпва по качество.

„Потъването на Созопол”

Филмът „Потъването на Созопол“ на Костадин Бонев по едноименния роман на Ина Вълчанова спечели наградата за най-добър чуждестранен филм на международния филмов фестивал в Ню Йорк в началото на тази година.

„Филм за една любов, 10 бутилки водка и един град, който трябва да потъне“. И защо когато надеждата изчезне, чудото е единственото спасение…

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ на режисьора Стефан Командарев, заснет по романа на Илия Троянов, е филм за преоткриването на света чрез вглеждане в себе си. Едно пътуване, започнало през 70-те години с бягство на Запад, завършва с връщане назад към родината, което е връщане и на паметта, и на желанието за живот.

„Лора от сутрин до вечер“

„Лора от сутрин до вечер“ е роман на Димитър Коцев-Шошо, който през 2011 г. е филмиран именно под негова режисура и без държавно финансиране. Филмът е една чудесна и необикновена българска история за градски хора и техните мечти, с оригинален и съвременен сюжет, който бързо печели почитатели.

https://www.youtube.com/watch?v=r5cCrtXz1Gs

„Инкогнита“

Ако се осмелиш да полетиш и да преминеш бариерата, можеш изцяло да промениш живота си!

За втори път в историята на българското кино повестта „Бариерата“ на Павел Вежинов стои в основата на филм. За разлика от едноименната лента от 1979 г., чийто сценарий следва изцяло текста на писателя, в „Инкогнита“ на режисьора Михаил Пандурски са използвани само мотиви от повестта, за да бъде изследван противоречивия вътрешен свят на човека и границите, които са повече в нас, отколкото привнесени.

 

[ + ]