fb
Ревюта

Една разходка сред стиловете с Валери Стефанов

3 мин.

Любовни истории от Вавилонската библиотека – Валери СтефановЧували ли сте легендата за Давид и Вирсавия? Давид – цар на Израил и Юдея, вижда красивата Вирсавия, жена на войника Урия,  да се къпе и я пожелава. Последиците са убийство, неосъществена бременност, наказания и прошка. Или поне така разказва легендата…

В книгата си „Любовни истории от Вавилонската библиотека“ (изд. „Colibri“) Валери Стефанов ни дава възможност не само да прочетем тази библейска притча през погледите на някои от най-значимите автори на двадесети век, но и да се потопим в различното тълкуване на мита.

„Реалността е кълбо от изопачени разкази“, ни казва Стефанов още в началото на своето упражнение по писане. Това са шест истории, силно наподобяващи стиловете на Ярослав Хашек, Франц Кафка, Андрей Платонов, Хорхе Луис Борхес, Джеръм Д. Селинджър и Робърт М. Пърсиг. Предизвикателството е отправено – да видим дали ще ги разпознаем.

В единия разказ историята за Давид и Вирсавия е скрита някъде из осми вагон на влак, пътуващ за Будапеща. В друг са описани личните терзания на героя Давид – на пръв поглед читателя се запознава с основните му проблеми, но навлизайки все по-навътре в душата му, се натъква на скрити и силно проблемни екзистенциални въпроси, които всеки човек си задава. В трети Давид е представен в лицето на познат владетел – властолюбив и непреклонен в желанията си, а Вирсавия – като изцяло подчинена на властта жена, нямаща избор относно случващото се в живота й.

Авторът засяга множество теми и предлага различни гледни точки към всяка от тях. Дали случилото се е изневяра и какво означава верността? Каква стойност се придава на красотата – само външен облик ли е тя, или хармония между всички части на човека? Наистина ли животът е най-голямата ценност и ако той не е благосклонен към нас, смъртта ли е избавлението? Какво причинява страхът? Ако някоя история се заличи завинаги, какви ще бъдат последиците за всички нас? Ако напълно се изтрие митът за Давид и Вирсавия, какво ще означава това за потомците им и за цялата християнска история? За нашата история? Защо би било притеснително едно седемнайсетгодишно момиче да анализира Формите на насилие в една библейска история? Как би анализирал женската същност човек, прекарващ ежедневието си в психиатрична клиника?

Но „трябва ли да се търсят причини защо един е направил едно, а друг е пожелал нещо съвсем друго? Не трябва да се търсят причини и не бива да се правят излишни заключения“. Според Валери Стефанов, за да разберем една история, не трябва да й натрапваме своите ограничения и предразсъдъци. Затова можем просто да се насладим на предизвикателството, което е поставил пред себе си (и пред нас) и да се потопим в една история, разказана шест пъти – толкова различна във всеки разказ, че забравяш какво се е случило наистина.

Автор: Габриела Динева (HST)

[ + ]