fb
НовиниПо света

Майло Янопулос по стъпките на идола си Тръмп: Фалшиви данни помпят успеха на Dangerous

1 мин.

Крайнодесният британски блогър и поддръжник на американския президент Доналд Тръмп Майло Янопулос започна с фалстарт комуникационната кампания около своята дебютна книга Dangerous („Опасен“), пише Publishers Weekly.

Екипът на бившият главен редактор на известния с множество фалшиви новини сайт Breitbart разпространи информация за 100 000 копия от предварителни продажби и в рамките на първия си ден на пазара – 4 юли, само през Amazon. Данните на NPD BookScan обаче показват едва 18 268, продадени в цялата дистрибуторска мрежа през първата седмица от появата на Dangerous.

Книгата се нареди на 20-о място в дигиталния магазин на Apple – iBooks, a едва на 13 юни влезе в Топ 50 на най-продаваните книги на Amazon. Publishers Weekly получили сигнала за изпратената подвеждаща информация от източник, следящ отблизо движението на книгите в класацията на най-големия онлайн търговец.

Янопулос имаше сделка за издаването на книгата с гиганта Simon & Schuster, като се говореше за договор на стойност $250 000. След поредица от протести и скандали обаче, през февруари от издателството се отказаха от книгата. Тогава често обвиняваният в ксенофобия и сексизъм британец обеща да издаде сам Dangerous. В петък той обяви, че е завел дело срещу Simon & Schuster с иск за $10 млн. за неправомерно прекратяване на договора.