fb
БългарияНовини

Малгожата Гутовска-Адамчик на гости на българските читатели

1 мин.
malgozata-gutovska-adamchik-v-sofia

malgozata-adamchik-avtografiПолската писателка Малгожата Гутовска-Адамчик гостува на българските си читатели на 7 и 8 октомври 2015 година по повод излизането на български на детско-юношеския й роман „13-а пряка”. Книгата е част от поредицата „Европейски разказвачи на XX-XXI век” на издателство ЕМАС и e в превод на Милена Милева.

На 7 октомври от 12 часа авторката се срещна с учениците от 15 СОУ „Адам Мицкевич” в София, а от 17 часа в Културен център Г8 бе премиерата на романа й. Тя определи „13-а пряка” като роман за приятелството и общуването.

В последвалия разговор Малгожата Гутовска-Адамчик призна, че предпочита реалистичните книги за деца, които описват реални чувства и взаимоотношения. Тя разказа, че не обича да пише и писането като цяло й е трудно. Авторката сподели виждането си, че няма прекалено тежки теми, които не бива да бъдат повдигани в детска книга. Всяка тема, която присъства в реалния живот, може и трябва да намери място в детско-юношеските четива.

Малгожата Гутовска-Адамчик и гостите на премиерата обсъдиха и непълноценното общуване между съвременните тийнейджъри, отчуждението между деца и родители, както и въпроса за назидателността в детско-юношеските книги. На финала на въпроса какво би посъветвала 15-годишния си Аз, полската писателка отговори „Да бъде по-смела!”

Какво още сподели Малгожата Гутовска-Адамчик за писането, детските книги, важността на четенето и правото на избор на четиво, можете да научите от интервюто й за сайта „Детски книги”. Прочетете и ревюто на Лора Филипова за книгата „13-а пряка”.

Снимки – Иво Чупетловски

[ + ]