fb
Ревюта

За сладкото ново начало в „Малката пекарна в Бруклин“

4 мин.

Преди няколко месеца с интерес, но и с известна доза недоверие към романтичния хюга сюжет, започнах „Малкото кафене в Копенхаген“ (изд. „Софтпрес“). Тогава Джули Каплин успя да разбие скептицизма ми на пух и прах и да ме спечели като читателка. Очаквах с нетърпение втората част от поредицата „Романтични бягства“, а именно „Малката пекарна в Бруклин“, въпреки че отново имах леки съмнения – че какво му е толкова романтично и екзотично на Бруклин? Ще успее ли Каплин да ме впечатли и този път? Иска ли питане, тя отново ми показа, че притесненията ми са напълно излишни.

Вече сме срещали главната героиня на „Малката пекарна в Бруклин“ – кулинарната блогърка и талантлива готвачка Софи Бенингс беше част от екипа журналисти, придружаващи Кейти в Копенхаген. Оттогава я познаваме като нежна, романтична и по-несигурна от борбената ѝ приятелка. Софи се смята за щастлива жена – доволна е от кариерата си, обича приятеля си и се надява на така желаното предложение от него. Вместо това я чака шокиращата изненада, че партньорът ѝ не е точно човекът, за когото се е представял. Огорчена от откритието, журналистката импулсивно приема покана за шестмесечен обмен в Ню Йорк, където да пише за американско списание, като междувременно отстъпва своето работно място на колежка от Щатите.

Квартирата на Софи е мечтата на всеки кулинарен блогър – стаята ѝ се намира над бутикова пекарна в Бруклин, винаги ухаеща на пайове и съблазнителни торти. Героинята прави всичко възможно, за да забрави живота, който е оставила в Лондон – потапя се в работа и същевременно доброволно помага на Бела, собственичката на пекарната, през уикенда. Софи всячески се старае да загърби болезненото минало, включително и личните тайни, които скрива от околните. Плахият ѝ характер обаче затруднява приспособяването ѝ към Ню Йорк. На помощ ѝ се притичат новите ѝ приятели, сред които е и Тод – чаровен колега, който сякаш е магнит за жените. Дали обаче самоувереният американец е точно това, от което наранената журналистка наистина има нужда?

„Малката пекарна в Бруклин“ следва подобна формула като тази на останалите части от поредицата „Романтични бягства“. В основата си всеки от романите разказва историята на жена, напуснала дома, за да се впусне в кулинарна авантюра, да открие нови приятелства, да опознае себе си и, разбира се, неочаквано да срещне любов, която да ѝ вземе ума. И все пак Каплин не успява да влезе в графа „клишета“. Героите ѝ са реалистични, описанията на лакомствата – абсолютно неустоими, а увлекателният ѝ стил е виновен за една безсънна нощ, през която просто трябваше да завърша книгата, дори и донякъде да знаех какво да очаквам.

Въпреки че сюжетите са сходни, Каплин създава герои, които ясно се различават един от друг  – Софи и Тод не са Кейти и Бен, а имат свои индивидуални черти, слабости и интереси. Общото между четиримата персонажи откривам единствено в развитието им от началото до края и на двата романа. Всеки от тях открива себе си, променя се, възприема нови виждания и става по-силен заради преживените перипетии. Държа да отбележа, че самата Каплин смята Тод за любимия си герой, и без да издавам много, ще потвърдя, че има защо!

Препоръчвам да се запасите с горещо кафе и голямо количество сладкиши по време на четенето, иначе Каплин ще ви накара да изтичате навън и отчаяно да потърсите най-близката сладкарница. Макар че и този път леко се подразних на склонността ѝ да драматизира и преувеличава излишно на моменти, общите ми впечатления от „Малката пекарна в Бруклин“ са за уютен, топъл роман, който те кара да се усмихваш, докато разлистваш страниците. Той подклажда вярата, че каквато и горчива хапка да ти поднесе животът, след нея без съмнение предстои парче шоколадова торта. „Софтпрес“, готова съм за следващото приключение от „Романтични бягства“!

Не пропускайте и ревюто ни за „Малкото кафене в Копенхаген“. Още отзиви за „Малката пекарна в Бруклин“ ще откриете в блоговете „Hrisilandia“, „K’s World“, „Dafovska Teodora“ и „The Bilingual Reader“

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!