fb
Ревюта

Щури нощни бели в „Малкият Никола: Смелчага“

3 мин.
malkiyat nikola smelchaga

malkiyat nikola smelchagaПриключенията на малкия герой на Госини и Семпе – Никола – имат чудесното свойство да ме разсмиват в моментите, когато ми е необходима доза добро настроение. Щуротиите на момченцето и неговите приятели, смешните реакции на възрастните и щедрата порция прекрасни илюстрации превръщат поредицата за Никола в специална част от домашната ми библиотека.

Ако сте обърнали внимание обаче, издателите са посочили на гърба на книжките за малкия Никола, че са предназначени за деца над 9 години. Честно казано, макар и по-малките да не могат да усетят всички тънкости на хумористичния стил, винаги ми се е струвало доста ограничаващо да се спазва подобна препоръка. Вероятно и от изд. “Колибри” са усетили, че малчуганите трябва да се срещнат с щуротиите на Никола, защото отскоро на пазара се появи серия от тънички книжки за най-малките читатели. С кратки изречения и голяма доза преразказ на оригиналните истории на Госини и Семпе, поредицата ще вдъхнови начинаещите любители на книгите да се потопят в света на Никола.

“Малкият Никола: Смелчага” разкрива какво може да се случи, когато дадеш на детето си парички като поощрение за хубава оценка. Докато приятелчетата предлагат на главния герой да се сдобие с куп шоколади, Никола решава да си купи джобно фенерче. За какво ще му послужи? Най-малкото – да се изфука пред Мари-Едвиж (съседското девойче, което момчето харесва). Твърдо решен да покаже колко е смел, Никола поема на поход към съседската къща през нощта, за да пусне светлинен сигнал на любимата си. Щом баща му се събужда и чува шума от камъчетата, които Никола хвърля по прозореца на Мари обаче, всичко се обърква! Полиция, арестувани деца и баща, размахващ пушка – играчка… Забавният финал със сигурност ще разсмее най-малките читатели, успели да достигнат до края на книжката

Поредицата “Малкият Никола за най-малките” е адаптация по телевизионен сериал. В кратки изречения текстовете на Госини и Семпе са адаптирани, за да покажат на начинаещите читатели очарованието от оригиналните истории, като същевременно ги поощрят да четат самостоятелно. На мен лично ми липсваха оригиналните черно-бели илюстрации от поредицата за Никола, които тук са заменени от цветни фигурки, но пък предимство ми се стори фактът, че всички герои от историите (макар и не всички да се появяват в съответната книжка) са представени в началото – Никола, родителите му, приятелчетата, учителката…

Предложете на своя малък читател от първи или втори клас да прочете някое от четивата от поредицата за най-малките, а ако то грабне вниманието му, спокойно можете да го срещнете с оригиналните истории, въпреки възрастовата препоръка на гърба на книгите.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]