fb
Ревюта

MALL: Секс, наркотици и, о, какъв рок’ен’рол!

3 мин.

„Това беше малка пикня за човек, но гигантска пикня за човечеството.
Да. Какъв съм революционер.”

mall ерик богосянТова си мисли Джеф, най-симпатичният за мен герой в романа MALL на Ерик Богосян, докато звучно осквернява една захвърлена метална кутийка със струята на урината си.

През нощта, която предстои, той ще се лута в наркотичен унес между утеснялата му кожа на невзрачно момче и душата на порасналия мъж, в какъвто ще се превърне. Някъде там се среща с Дона – отегчена съпруга, майка и домакиня около 30-те, за която Джеф е само бърз секс в безвкусен мотел на път към вкъщи.

Докато търси това неангажиращо удоволствие, Дона се натъква на самодоволния бизнесмен Дани. Той има образцово семейство и съпруга, която обича, но която след раждането на децата се отдала изцяло на майчинските си задължения. С предписаната от личния му лекар по-честа здравословна мастурбация, Дани открива страстта си към младите модели на бельо в луксозните каталози. Така примерният съпруг се превръща в перверзник, надничащ в пробната на един магазин в мола, където фантазиите му оживяват в овалните форми на Дона, и се оказва един сексуален престъпник, закопчан с белезници на задната седалка на патрулка.

Всъщност причината за цялата история е Мал – 30-годишен откачалник с изпържен от дрога мозък, който убива майка си, подпалва къщата и се отправя към мола с два сака автоматично оръжие, муниции, нищо за губене и план да пролее много кръв, защото всеки все за нещо е виновен …

Освен дезорганизираните полицаи, свикнали с безметежната повтаряемост на скучните си дежурства, по следите на Мал в горичката между мола и щатската магистрала тръгва и чернокожият охранител Мишел – емигрант от Хаити, който вече е загубил всичко.

Това е дебютният роман на Ерик Богосян, когото познаваме като автор на спектакъла „Секс, наркотици и рок’ен’рол”. Провокативният, ироничен и на места смущаващо директен изказ създава особено гъделичкащо въздействие на ситуациите и образите на героите – загубените в себе си деца на урбанистичната консуматорска култура, само част от които ще оцелеят след безкомпромисната наркотична лудост на Мал.

Езикът е точен и стегнат, декорът на мола – абсурден и безсърдечен, сексът – егоистичен, животът – изкуствен, реалността – сюрреалистична.

Богосян построява разказа като пъзел, като гледа през очите на всеки от героите си, а всички погледи са насочени към онова, което се случва в мола. 10 години след издаването на романа в САЩ, през май 2011 г. авторът обяви, че MALL ще бъде екранизиран под режисурата на Джо Хан, когото познаваме като властелина на звука от Linkin’ Park. Той е режисирал няколко музикални клипа, но MALL ще бъде дебютът му в пълнометражното кино.

[ + ]