fb
БългарияНовини

Мама Нинджа препоръчва 5 книги за войната

2 мин.

Мария Пеева, известна още като Мама Нинджа, препоръчва 5 книги за войната, които могат да се прочетат от младите хора. Това са и първите заглавия, които писателката открива вчера в своята библиотека, докато още не намира подходящите думи, за да изрази емоцията си около войната в Украйна.

„Надявах се на пролет без ковид, без стрес и грижи. А сутринта първото, което чух, бяха думите на сина ми – 18-годишният – видяхте ли какво е станало тази нощ? Ще има ли война? После отворих новинарските сайтове и видях снимки – на уплашени цивилни хора, тълпящи се в метрото, криещи се от бомбардировки. Бомбардировки в Европа, през 21 век. Питаха ме приятелките какво съм казала на децата, защото децата питат, даже и малките, даже Алекс, който все още няма 9 години. Казах им истината. Че съм ужасена, тъжна и гневна. Ужасена, защото войната е ужасяваща. Защото никой не печели войната, винаги всички губят. А най-много губят обикновените хора.

Тъжна съм, защото последиците за всички ни ще са тежки. Сякаш две години пандемия ни бяха малко. И дано са само икономически тези последици, това ще е по-малкото зло. И съм гневна. Защото човечеството не си взима поуките и повтаря същите грешки. Това казах на децата.

И накрая се разрових в библиотеката, защото така правя, когато не знам какво повече да кажа или направя – потърсих книги за войната, които по-големите деца могат да прочетат“, написа Мама Нинджа в профила си във фейсбук.

Ето и първите 5 заглавия, които писателката препоръчва:

  1. „На западния фронт нищо ново“ – Ерих Мария Ремарк (изд. Сиела)
  2. „Цинковите момчета“ – Светлана Алексиевич (изд. Парадокс)
  3. „Крадецът на книги“ – Маркъс Зюсак (изд. Пергамент Прес)
  4. „Светлината, която не виждаме“ – Антъни Доер (изд. Сиела)
  5. „Аз още броя дните“ – Георги Бърдаров (изд. Сиела)

Предлагаме ви и ревюта от нашите автори, на всяко от заглавията: „На западния фронт нищо ново“, „Цинковите момчета“, „Крадецът на книги“, „Светлината, която не виждаме“, „Аз още броя дните“.