fb
БиблиотекитеНовини

Маратонът на четящите хора с нов формат – InstaReading

2 мин.

През април 2014 г. Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна организира дванадесетото поред издание на Маратона на четящите хора по случай Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Традиционната форма на провеждане на инициативата предвижда в рамките на един ден в различни точки на града, различни хора да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение.

В чест на събитието тази година паралелно с традиционната ще се проведе и една нова форма за участие: „InstaReading – Състезанието, което чете!“ Целта е насърчаване и популяризиране на четенето, като се даде трибуна за изява на читателите: „Любим автор, любима книга, на любимо място в едно изречение, една снимка, едно клипче “ Участниците в състезанието, без ограничения за възраст, пол или профeсия, следва да представят своя любим автор, любимо произведение на любимо място в едно изречение чрез мобилната платформа Instagram.

Състезанието е в две форми – за фотография и/или видеоклип, а ще спечелят най-харесваните в Instagram. Състезателите могат да участват едновременно и в двете категории, без ограничения в броя споделени фотографии и видеоклипове. Дава се възможност на всеки да оповести своето мнение, да съпостави  интересите си, чувствителност и културни навици за четене с тези на другия.

Всички материали следва да се качат в Instagram с хаштаг #reading_libvar до 15 април 2014 г. На 16 април организаторите ще представят наградените творби на своя институционален сайт (www.libvar.bg), централното фоайе на библиотеката, на бул. Сливница 34, и на страницата на Българската библиотечно-информационна асоциация (www.lib.bg).

Официалното награждаване в конкурса ще се извърши в деня на Маратона – 23 април.