fb
БългарияНовини

Маратон по четене за франкофони

2 мин.

От Франкофонския център за Централна и Източна Европа (КРЕФЕКО) ни изненадват с интересно събитие – маратон по четене, който ще се състои в сградата на центъра на 18 март от 10 до 17 часа. Това събитие, разбира се, е за издръжливост, но също така и за споделяне. Защото въпреки че четенето по принцип е индивидуално удоволствие, няма нищо по-хубаво от споделянето на един хубав роман.
Made-in-Mauritius

Маратонът няма да е състезание по бързо четене, напротив, всички участници са част от един и същи отбор. Всички желаещи ще четат един след друг на глас на френски език избрания роман. А той е „Made in Mauritius“ от Амал Севтоул, носител на престижната франкофонска награда „Prix des Cinq Continents 2013“. Всеки, който желае да участва като четящ, може да се запише на www.crefeco.org/marathon , но дори и да не желаете да четете, може просто да отидете и да се насладите на френския език и на таланта на автора. Организаторите обещават, че винаги ще има място за участие за всеки, който е отишъл просто като слушател, а е бил обзет от внезапно желание и той да е маратонец по четене.

Амал Севтоул е роден на остров Мавриций, автор на три романа, дипломат в посолството в Мадагаскар, говорещ свободно френски, английски, индийски, креолски, както и мандарин, благодарение на съпругата си, която е от Китай. Не е учудващо, че такъв автор изследва влиянието на различните култури и езици в романите си. „Made in Mauritius“ разказва историята на Лавал – син на китайски имигранти на остров Мавриций. Романът представя не просто историята на един персонаж, но и индиректно историята на самия автор, както и историята на Остров Мавриций.