fb
НовиниПо света

Мари-Од Мюрел от Франция спечели наградата Ханс Кристиян Андерсен 2022

2 мин.

Френската писателка Мари-Од Мюрел спечели престижната награда Ханс Кристиан Андерсен 2022. The International Board on Books for Young People (IBBY) обяви, че Мюрел е победител на официална церемония в деня на откриването на Международния панаира на детската книга в Болоня.

Мари-Од Мюрeл е френска писателка за деца и юноши. Пише от дванадесетгодишна. След като изучава съвременна литература в Сорбоната, завършвайки с теза, посветена на адаптирането на класическия роман за детската публика, тя прави своето „чиракуване“ в Éditions mondials, където публикува между 1980 и 1987 г. около сто кратки разказа в женската преса (Intimité, Nous Deux).

В средата на 80-те тя публикува първите си два романа (за възрастни) Passage (1985) и Voici Lou (1986). Oh, boy! (2000) е нейната най-награждавана и най-превеждана книга. Романът се използва в преподаването, за да предизвика темата за хомосексуалността. Мари-Од има три деца и двама внуци.

Илюстраторът на детски книги Сузи Лий стана първата южнокорейка, спечелила престижните награди Ханс Кристиан Андерсен. IBBY обяви, че Лий е победител в раздела за илюстрации за 2022 г. Тя беше финалист на изданието за 2016 г. По време на сътрудничеството ѝ с американския детски автор Бърнард Уейбър, Ask Me беше една от забележителните детски книги на The New York Times за 2015 г. Миналия месец последната ѝ книга Summer спечели награда на тазгодишните награди Bologna Ragazzi Awards.

Медалите и дипломите на двамата победители ще бъдат връчени по време на 38-ия конгрес на IBBY в Путраджая, Малайзия, по време на Световния конгрес на IBBY, между 5 и 8 септември 2022 г.

Наградата IBBY Ханс Кристиан Андерсен, учредена през 1956 г., е най-престижното международно отличие за детска книга в света. Предишни победители включват имената на писателите: Ерих Кестнер (Германия), Цао Венсюан (Китай), Астрид Линдгрен (Швеция), Джани Родари (Италия), Ана Мария Мачадо (Бразилия) и Маргарет Махи (Нова Зеландия).