fb
НовиниПо света

Маркес готви нова книга – с любими речи

1 мин.

„Не дойдох, за да държа реч“… Какво друго би могло да бъде това освен заглавие на книга с речи. И то не на кого да е, а на Габриел Гарсия Маркес. Шест години след публикуването на последния си роман – „Спомени на моите меланхолични блудници“, на 29 октомври новата издание на колумбийския нобелов лауреат ще бъде по рафтовете на книжарниците в испаноезичните страни.

Новата книга на Маркес ще съдържа 22 текста, които е трябвало да бъдат представени пред публика, разказва Latin America Herald Tribune. Сборникът започва с речта, която колумбиецът е написал за завършването си в гимназията Запакира през 1944 г., и завършва с тази, която е държал през 2007 г. за 80-тия си рожден ден пред студентите в Академията за езици на краля и кралицата на Испания.

Преглеждайки отново тези текстове за публикация в новата си книга, речи, които съм бил разпръснал или забравил, откривах как съм се развивал и променял като писател, споделя Маркес за новата си книга. Издателите му от Mondadori разкриват, че в речите се вижда позицията на нобеловия лауреат не само писателската му страна, но и теми, които го засягат като гражданин, включително проблеми на родната му Колумбия, екологичните катастрофи, бъдещето на младежта и образованието в Латинска Америка.

Заглавието на сборника “Yo no vengo a decir un discurso” всъщност е фраза от първата реч на Маркес пред съучениците от Запакира, когато е бил едва на 17 години.