fb
Ревюта

Малките чудеса идват с голяма смелост

2 мин.

Малки чудеса – Марта УдруфС годините всеки създава пространство вътре и около себе си, което трудно се решава да прекрачи. Изграждаме своеобразна стена от еднотипни решения, залагаме на сигурното, страхуваме се от грешките, за да не ни заболи. Това са онези граници, в които се чувстваме относително добре, спокойни, че контролираме нещата до някаква степен. Същевременно не преставаме да копнеем за чудеса, които да ни донесат нещо ново, да ни направят щастливи.

За да се случат чудеса в живота ни обаче, много често е необходимо да поемем риск да излезем извън “зоната на комфорт” – банално, но вярно определение.

Героите на Марта Удруф са свикнали с липсата на щастие. Том Пътнам, университетски преподавател, се е посветил на грижите за психичноболната си съпруга. Роуз Калахан, управителка на книжарницата в университетския кампус, се изживява като вечна пътешественичка, която бяга от изкушението да се закрепи за едно определено място. Внезапната смърт на съпругата на Том задвижва поредица от събития, които предвещават сериозна промяна. Ще могат ли героите да я приемат?

“Малки чудеса” (изд. „Хермес“) е роман за обикновени хора, които копнеят да излязат отвъд ограниченията, които сами са си наложили. Настъпват моменти, в които фасадите се пропукват и оголват скритите копнежи, недостига на щастие. Кризите са сигнал за проблем, но и възможност за преосмисляне, за промяна.

Марта Удруф не се бои да постави сериозни въпроси като пристрастяването към алкохола, илюзията за контрол върху всеки аспект от живота, травмите от детството. При това книгата й успява да запази лекотата на усещане за очарованието на всеки миг. Светът много често е гадно място, но от нас зависи дали ще предпочетем да повтаряме грешките си и да се оплакваме, или ще посрещаме всеки ден като прекрасна възможност да научим нещо ново.

Романът задържа вниманието ми до средата, след което се засили чувството ми, че авторката не успява да развие сюжета на същото ниво, както в първите стотина страници. Всички кризисни ситуации неправдоподобно се разрешиха с щастлив край. Може би в стремежа си да поднесе житейските драми с ведрост и оптимизъм Марта Удруф слага малко повече „захар“. Все пак „Малки чудеса“ е приятно романтично четиво с хубаво послание за смелостта да прекрачим границите си.