fb
НовиниПо света

Marvel се фокусира над онлайн продажбите

2 мин.

Marvel полага усилия да пренасочи продажбите на дребно към електронни магазини, за да увеличи приходите си, съобщава goodereader.com. През последните няколко месеца компанията изтегли голяма част от изданията си от търговската мрежа по цял свят. Действията им са продиктувани от факта, че проучване на пазара е показало, че по-голямата част от продажбите на комикси към крайни потребители се случват именно онлайн. Само Comixology, основният партньор на Marvel, са продали повече от 125 млн. копия от 2009 насам.

Онлайн търговията очевидно носи ползи. Marvel вече не трябва да се притеснява за тиражи, които залежават по рафтовете на книжарниците или складове на дистрибутори. Специализираните магазини за комикси пък купуват бройките предварително и ако някое издание не се радва на популярност, то отива директно в кошовете с намаления.

Марвел систематично обучава аудиторията си да пазарува дигитално. Независимо от използваната платформа ( iPad, таблет под Android или Windows, компютър или някакво друго устройство), можеш да получиш любимите си комикси в комфорта на собствения ти дом или в офиса и то в секундата, в която бъдат публикувани. Процесът е опростен, а и дигиталните издания не заемат толкова място, колкото хартиените копия.

Някои книжарници в Щатите и Канада все още предлагат изданията ан Marvel, но засега това е въпрос на различна дистрибуция. Те зареждат през Hachette, докато другия голям разпространител Diamond Comic Distributors засега все още продава на специализираните магазини за комикси.

За в бъдеще Marvel ще се опита да не разчита толкова на Comixology и да развие собствена онлайн инфраструктура, започвайки със собствено приложение за продажба на комикси и сливането на различните услуги, които предлагат ( Marvel Unlimited, Marvel AR, Marvel Events) в единно изживяване за потребителите.  Осъзнали, че дигиталните услуги са тяхното бъдеще, Marvel намат никакво намерение да изостават или да залагат всичко на една карта с Comixology.