fb
Ревюта

„Маслиновата ферма“ – провансалска приказка с дъх на лято и маслини

2 мин.

Франция, Прованс, градини с маслинови дървета, докъдето ти стига погледът, далечен шум на вълни, слънчеви лъчи, прокрадващи се в пролуките на спуснатите капаци в мързелив летен следобед…  Това си представях, когато реших да отворя „Маслиновата ферма“ на Каръл Дринкуотър (изд. „Хермес“), и очакванията ми бяха напълно оправдани.

За разлика от другите романи за непланирани приключения, ново начало и романтика в Южна Франция, „Маслиновата ферма“ по-скоро прилича на наръчник за купуване и реновиране на вила във Франция. Авторката ни превежда през всички перипетии около придобиването и поддръжката на изоставена ферма в Прованс, всяка трудност, която е трябвало да преодолеят със съпруга си, за да я превърнат в дом.

Но книгата е и автобиографичен разказ за актрисата, писателка и филмова продуцентка Каръл Дринкуотър и нейната луда мечта да притежава вила във Франция, където да отглежда маслини, да се наслаждава на заслужена почивка и да открива творческо вдъхновение. Споделените лични преживявания направиха „Маслиновата ферма“ много по-истинска за мен и четенето й се оказа леко и приятно.

Няма забързано действие или бурен романс, но историята увлича и докато проследявах как героинята преодолява пречка след пречка, за да получи дома на мечтите си, се изпълвах с оптимизъм. Интересни са и отношенията между нея, съпруга й и двете му дъщери от предишен брак. Авторката ни позволява да надникнем не само в семейните им взаимоотношения, но и в хаотичната реалност на филмовата индустрия.

В един момент тонът леко се променя – става по-тъжен, облаци помрачават щастливата утопия. Фокусът се измества от изграждането на мечтания дом към живота, който протича в него, с всичките му възходи и падения. Доза реалност, която обаче не нарушава цялостната лекота на романа.

Мястото на действието носи лятна атмосфера и средиземноморска екзотика, великолепна кухня и очарователни гледки. Описанията на градините, растенията, красивите местности и храната са подробни и наситени с толкова аромати и вкусове, че ако досега не сте били влюбени в Прованс, в края на книгата ще искате да заживеете там. И защо не? Историята на Каръл доказва, че красивата провансалска приказка не е непостижима  тайната е да си подготвен за всяка ситуация и да имаш с кого да споделиш приключението.