fb
Ревюта

“Математика за лека нощ” разбива лошата слава на математиката

3 мин.

Математика за лека нощ - Лора ОвърдекПомните ли задачите по математика, където басейни се пълнеха от различни тръби или автобуси тръгваха от различни точки, а вие трябваше да изчислите някакви безумни неща? Сигурна съм, че ги помните, както и отчайващото чувство, че сте идиот и мразите математиката.

Може ли изобщо да се направи нещо за затопляне на отношенията между децата и тази наука?

Без съмнение. Точно това предлага шарената и забавно илюстрирана (от Джим Пейлот) “Математика за лека нощ” (изд. „Софтпрес“) на Лора Овърдек.

Книгата съдържа забавни задачки за малки умници, разпределени в 5 глави с интригуващи заглавия като “Експлоадиращи храни”, “Суперстранни професии” и “Екстремни превозни средства”. Лора Овърдек явно има отлично чувство за хумор и усет каква информация привлича детското внимание (люти чушлета, ракетни скейтбордове), което личи от интересната въвеждаща информация към всяка глава.

Всички въпроси са нетрадиционни по забавен начин и преди да пристъпят към търсенето на отговора, децата обикновено доста се забавляват да фантазират какво би станало, ако това се случва в реалността. Препоръчвам ви да обърнете внимание и на начина, по който са обозначени самите задачи.

Ако се чудите за деца на каква възраст е подходяща книгата, имайте предвид че това зависи най-вече от уменията на самите тях. Затова задачите нарочно не са разпределени по възраст, а в 3 категории на трудност – за умничета, за умници и за големи умници. Вие сами ще трябва да прецените възможностите на децата. Задачите за умничета изискват събиране и изваждане до 10, тези за умници обхващат събиране, изваждане, умножение и деление с по-големи числа, а големите умници получават и логически въпроси в допълнение. Предимствата на това разделение са, че книгата “расте” с децата и техния напредък с числата и можете да въвлечете в четенето й всички деца от семейството, независимо от възрастта им.

Не пропускайте да прочетете въведението и обясненията на самата Лора Овърдек, която ще ви разкаже как се ражда идеята за книгата, как постига успеха си и как да я използвате. Като възпитаник на математическа гимназия също като нея смятам, че “математиката е страхотна и завладяваща и всеки може да се справи с нея.” ”Математика за лека нощ” е отличен инструмент да убедя и децата си в това без да жертвам забавлението.

Естествено, реших да изпробвам книгата на практика с децата си (на 9 и 5 години). Големият веднага се заинтригува, занаднича в книгата и започна да пресмята и в трите категории. По-малката му сестра беше въодушевена, че и тя може да се включи в решаването на задачите, с помощта на пръстите си и нашите обяснения, разбира се. Въпреки това малко се изненадах, когато на следващата вечер сама поиска да й прочета една “задачка” (пресметна метри пингвинско плъзгане по коремче).

Така полевият ми тест показа недвусмислено, че подходът на Лора Овърдек работи. Да не споменавам, че и за мен беше интересно да науча какво измерва скалата на Сковил, например.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.