fb
Ревюта

„Максимум Райд“ – Ангелският експеримент на Джеймс Патерсън

3 мин.
Maximum Ride Angelskiyat ekksperiment James Patterson

Maximum Ride Angelskiyat ekksperiment James PattersonНаистина обичам да чета тийн романи – мислех, че с времето ще ги надрасна или ще започнат да ми доскучават, но засега няма изгледи нещо подобно да се случи. След дълга серия от сериозни книги „за възрастни“ няма нищо по-хубаво от това да разтовариш натрупаното мисловно и емоционално напрежение с нещо динамично, леко и забавно, което да изгълташ за отрицателно време, колкото да заредиш батериите.

В случая се спрях на първата книга от юношеската поредица на машината за бестселъри Джеймс Патерсън – „Максимум Райд: Ангелският експеримент“.

Джеймс Патерсън ни запознава с шестима необикновени малчугани, наричащи себе си Ятото. Те са бегълци от зловещото Училище – тайна лаборатория, в която група безскрупулни учени подлагат на генетични експерименти деца, смесвайки ДНК-то им с това на различни животни. Така например Ятото са резултат от опити с птичи гени – Макс, Зъба, Иги, Ръч, Газопровода и Ейнджъл имат криле и леки кухи кости, могат да летят и унищожават с огромен апетит чудовищни количества храна заради ускорения си метаболизъм. В допълнение всеки един от героите притежава някаква специална способност – четене на мисли, изострена сетивност, имитиране на чужди гласове…

Никой не знае каква точно е целта на Училището, но всички се страхуват от учените му. И с право. Някои от творенията им, наречени Заличителите, имат зъби, агресивен вълчи нрав и готовност да разкъсат всеки, който дръзне да избяга или да се опълчи на организацията.

Maximum Ride Manga

По поредицата „Максимум Райд“ е създадена и манга.

Максимум Райд е водачът на Ятото. Тя е най-голямата и се грижи за останалите като за семейство. Макс е роден лидер – силна, смела и съобразителна, но също така грижовна и готова да даде живота си за приятелите си. Нека не забравяме обаче, че тя е едва на четиринайсет и макар да е преживяло много за възрастта си, си остава дете. Макс продължава да се измъчва от нуждата да намери спокоен дом, в който да живее съвсем нормален живот – ходене на училище и печене на курабийки например, вместо битки с мутирали чудовища.

Да, Макс е идеален пример за необикновено момиче с необикновено детство, но има ли нещо по-странно от това един ден да разбереш, че си създаден с определена цел, най-специалната цел, която можеш да си представиш, а именно… да спасиш света! Звучи налудничаво и определено повдига много въпроси за миналото на Ятото, за специалните им способности и за Училището. В търсене на отговорите Макс, Зъба, Иги, Ръч, Газопровода и Ейнджъл ще се сблъскат с какви ли не изпитания, ще срещнат нови врагове и ще изпитат болката от предателството, за да станат в крайна сметка по-силни от преди.

„Ангелският експеримент“ е перфектната разтоварващо четиво, залагащо на комбинация от кратки глави, светкавично развиващо се действие и симпатични герои. Романът се чете адски бързо, аз лично го изгълтах за една вечер. Все едно имате екшън филм в книжен вариант – липсва особено задълбочена интрига, но пък за сметка на това постоянно нещо се случва и те държи в напрежение. Редно е да се отбележи обаче, че романът изобилства от битки и си има доста насилие.

Джеймс Патерсън е заложил доста кукички за бъдещите продължения на поредицата „Максимум Райд“, чиято втора част „Училището свърши – завинаги“ се очаква да излезе съвсем скоро. Историята има още много накъде да се развива и чакам с интерес да видя как се е справил със задачата Патерсън.