fb
10, които...Специални

Медицински синдроми с имена на литературни герои

4 мин.

“Синдром” е термин от медицината и психологията, който означава съвкупност от признаци, явления и симптоми, които се проявяват едновременно и са свързани с болестно състояние. Повечето синдроми са наречени на лекарите, които първи са ги диагностицирали, а някои носят имената на литературни герои.

Открихме тази статия на сайта Writers Write. Надяваме се да ви бъде интересно.

 

Rapuntsel1. Синдром на Рапунцел

Принцесата с прекрасна коса от приказката на Братя Грим дава името на рядка болест. Страдащите от синдрома на Рапунцел (предимно жени и момичета) откъсват и поглъщат собствените си коси.

2. Синдром на Отело

Болестното състояние носи името на Шекспировия герой, който убива съпругата си в пристъп на ревност. Отличителни черти на това заболяване са: безпочвени обвинения в изневяра, непрекъснато изпитване на верността на партньора, мнителност, дебнене и агресивно поведение.

 3. Синдром на лейди Уиндърмиър

Болестта е наречена на героинята на Оскар Уайлд от пиесата “Ветрилото на лейди Уиндърмиър”. Състоянието се характеризира с упорита кашлица, недостиг на въздух, отпуснатост и сънливост.

4. Синдром на Питър ПанPitar Pan

Наречен на обичания герой на Д. М. Бари – момчето, което отказва да порасне. Хората, страдащи от този болест, демонстрират незрялост в повечето области на живота си. Те избягват поемането на отговорност, противопоставят се на приетите норми, фокусират се повече върху фантазиите си и често се налага да бъдат обгрижвани.

 5. Синдром на Маугли

Това състояние носи името на главния герой в “Книга за джунглата” на  Ръдиард Киплинг. Синдромът е типичен за деца, претърпели огромен емоционален стрес или израснали без човешки контакт. Болестта се изразява в занижени умствени и/или физически умения.

 6. Синдром на Пепеляшка

Наречен на героинята от едноименната приказва на Шарл Перо. Осиновените или доведените деца най-често страдат от тази болест и измислят страховити истории за това как са били малтретирани от вторите си майки.

Pickwick7. Синдром на Пикуик

Затлъстялото момче от първия роман на Чарлз Дикенс дава името на тази болест. Тя се характеризира с повтарящи се спирания на дишането по време на сън, причинени от наднормено тегло.

8. Синдром на Хъкълбери Фин

Носи името на героя на Марк Твен. Това е състояние, което се изразява в избягване на задължения и отговорности през детството и преминава в чести смени на работното място и отсъствия от дома като възрастен. Синдромът на Хъкълбери Фин може да се отключи като защитен механизъм, свързан с родителски отказ, ниско самочувствие или депресия.

9. Синдром на Дориан ГрейPickwick

Наречен на героя на Оскар Уайлд. Дориан е красив млад мъж, който се стреми да остане млад завинаги. От този синдром страдат хора, които са прекалено критични и вманиачени към външния си вид. Те изпитват ужас от старостта и не могат да приемат собственото си остаряване; развиват зависимост към козметични процедури и продукти.

 10. Синдром на Алиса в страната на чудесата

По името на творбата на Луис Карол. Това е състояние, при което човек страда от визуални изкривявания на изображението и вижда части от тялото си или други предмети с променени размери. Болестта може да бъде предизвикана от мигрена, епилепсия, употреба на наркотици.

spyashtata krasavitsa 11. Синдром на Спящата красавица

Болестта носи името на известната приказка на Братя Грим. Рядкото неврологично разстройство се характеризира с периоди на прекомерно спане (най-малко по 18 часа в денонощие) и променено поведение. Болестта е известна и с наименованието синдром на Клайн-Левин.

12. Синдром на Мюнхаузен

Наречен е на героя на Рудолф Ерих Распе. Хората със синдром на Мюнхаузен системно симулират оплаквания, самонараняват се, фалшифицират изследвания; твърдят, че са тежко болни, за да ангажират вниманието на близки, приятели, лекари.

 

[ + ]