fb
НовиниПо света

Мемоарите на принц Хари се очакват през януари 2023

2 мин.
Снимка: AP

Дългоочакваните мемоари от 38-годишния херцог на Съсекс ще бъдат публикувани на 10 януари 2023 г., съобщи The New York Times. Книгата със заглавие Spare ще бъде готова около 18 месеца след като Penguin Random House обяви партньорството през юли 2021 г. Съобщава се, че датата на издаване е била изместена от края на тази година за следващата след смъртта на кралица Елизабет II на 8 септември.

Очаква се обширният текст да обхване всичко – от детството на Хари до военния му дълг в Афганистан и това да стане съпруг на Меган Маркъл и баща на син Арчи (3 г.) и дъщеря Лилибет (1 г.).

„Пиша това не като принца, който съм роден, а като мъжа, който съм станал“, каза преди това принц Хари в изявление. „Носих много шапки през годините, както в буквален, така и в преносен смисъл, и се надявам, че като разказвам историята си – върховете и паденията, грешките, научените уроци – мога да покажа, че независимо откъде идваме, имаме повече общо, отколкото си мислим.“

„Дълбоко съм благодарен за възможността да споделя какво съм научил през живота си досега и се вълнувам хората да прочетат от първа ръка разказ за живота ми, който е точен и напълно правдив“, добави Хари.

Издателят допълнително определи текста като „интимен“ и „сърдечен“ поглед върху „преживяванията, приключенията, загубите и житейските уроци, които са му помогнали да се формира като личност“.

Приходите от книгата и аудиокнигата се очаква да бъдат дарени за благотворителност. По време на изненадваща поява на мач по поло през август 2021 г. в Аспен, Колорадо, херцогът на Съсекс потвърди, че е отделил 1,5 милиона долара от приходите от предстоящите си мемоари за благотворителност.

Хари е разговарял насаме с кралското семейство относно публикуването на книгата, каза говорител на People миналата година. Говорителят добави, че не се очаква Хари да получи разрешение от Бъкингамския дворец за проекта.

Той няма да е първият член на кралското семейство, който ще опише историята си. Едуард, херцог на Уиндзор — чичото на кралица Елизабет, коронован като крал Едуард VIII, преди да абдикира от престола през 1936 г., за да се ожени за американката Уолис Симпсън – издава биография, озаглавена A King’s Story: The Memoirs of the Duke of Windsor (1951 г.). Мемоарите припомнят неговото кралско възпитание и образование, влюбването му в разведената американка и отказа му от позицията на монарх.