fb
НовиниПо света

Британските издатели почетоха кралица Елизабет II – вдъхновител и библиофил

2 мин.
Снимка: Джейн Боун/The Observer

Британските издатели излязоха с обръщения след новината за смъртта на кралица Елизабет II. Различни представители на книжния бранш изказаха съболезнованията си към монарха, който управляваше Обединеното кралство цели 70 години и прекара живота си като един истински библиофил, пише Publishers Weekly.

„Всички ние в Асоциацията на издателите сме натъжени да научим за кончината на Нейно Величество кралица Елизабет II и изпращаме нашите искрени и сърдечни съболезнования на кралското семейство. Тя оставя след себе си изключително наследство, което ще вдъхновява идните поколения“, написа в обръщение Дан Конуей – главен изпълнителен директор на Асоциацията на издателите.

„Смъртта на Кралицата бележи края на една епоха“, пък се казва в изявлението на Мерил Холс, директор на Асоциацията на търговците на книги.

От най-голямата верига книжарници в страната – Waterstones, също изказаха своите съболезнования за загубата на Нейно Величество.

Не само издателите и представителите на книжния бранш, а и всички четящи хора ще признаят, че Елизабет II беше истински библиофил. Кралицата посети Hay Festival, известен като Фестивала на сеното, три пъти през последното десетилетие, включително откриването на събитието през 2021 г. и присъства на Панаира на книгата в Лондон през 2014 г. Тя е патрон на BookTrust от 2011 г. и също така оглавява Националния тръст за грамотност и Кралското общество за литература, връчвала е както наградата Букър, така и Женската награда за художествена литература. През 2018 г. тя беше домакин на прием в Бъкингамския дворец за отбелязване на 50-годишнината на Букър с 250 гости, включително 10 бивши носители на наградата.

Докато знамената се вееха наполовина и тълпите се събраха да скърбят, имаше още една специална почит от приятел на покойната кралица Елизабет. Мечето Падингтън, което участваше с кралицата в специален късометражен филм за отбелязване на платинения юбилей на Нейно Величество, публикува кратко, но трогателно съобщение в Twitter.

Reuters

„Благодаря ви, госпожо, за всичко“, гласеше съобщението, повтаряйки заключителните му думи от краткия филм.

Кралица Елизабет Втора почина в четвъртък на 96 години. Тя стана най-дълго управлявалият монарх във Великобритания на 9 септември 2015 г., когато надхвърли 63-те години и 7 месеца, които нейната пра-пра-баба кралица Виктория е прекарала на трона. На 6 февруари тази година Елизабет Втора отпразнува 70-тата годишнина от коронясването си.

Най-големият син на Елизабет – Чарлз, на 73 години, автоматично става крал на Обединеното кралство и държавен глава на 14 други кралства, включително Австралия, Канада, Нова Зеландия и Ямайка.