fb
Ревюта

Животът на „Мерилин Монро: Поверително и лично“

4 мин.
Merilin Monro Poveritelno i lichno Mishel Morgan

Merilin Monro Poveritelno i lichno Mishel MorganНе знам как точно да започна това ревю. Прочетох книгата преди повече от седмица и още не смея да разкажа за нея. Да не споменавам, че от дълго време се възхищавам на образа на Мерилин Монро и някак все отлагах момента да разлистя страниците на биографията й.

Ако човек напише „Мерилин Монро“ в Google на английски език, в миг излизат над 3,300,000 резултата… Името й винаги е звънтяло в ушите ми като че ли чувам някоя прелестна, нежна камбанка. Мерилин Монро е икона, легенда, безспорно една от най-популярните Холивудски актриси и модели, която и до днес, години след загадъчната си смърт, продължава да предизвиква интерес, обожание, емоции и някой и друг скандал. Сякаш е единствена, неповторима и никоя друга никога няма да я надмине по хубост, чар и популярност.

„Мерилин Монро: Поверително и лично“ (изд. „Enthusiast“) е една от многото биографии на актрисата и може би се чудите кое по-точно я прави различна или по-добра от всички останали. Веднага ще кажа – авторката. Мишел Морган е страстен почитател на Монро и след множество прочетени книги за актрисата решава да напише своя версия, която да разкаже за живота на Монро откровено, поверително и лично. След 4 години проучвания Морган несъмнено създава една от най-подробните биографии за кинозвездата, включваща непубликувани досега фотографии, неизвестни факти, както и над 50 интервюта с личности, в чийто живот Монро е изиграла ключова роля. Merilin Monro Poveritelno i lichno Mishel Morgan

С изключителен усет към детайла Морган започва да разкрива живота на Монро от детството й, преминало по няколко приемни семейства и дори кратък престой в сиропиталище. С баща, който отказва да признае, че тя е негово дете, и майка, постъпила в психиатричен санаториум, Норма Джийн Бейкър (както е истинското име на Монро) израства като неуверено и срамежливо момиче, което никак не привлича момчешките погледи. Ала времето минава и Норма става все по-привлекателна. Не след дълго започват първите й изяви на модел, а от там пътят към Холивуд е кратък.

В „Мерилин Монро: Поверително и лично“ Морган разкрива не само онзи бляскав имидж на кинозвездата, която има навика да закъснява за снимачната площадка, но и голяма част от човешкия образ на актрисата Монро – момичето, което обича животни и книги, жената, която отчаяно търси любовта в три различни брака; която копнее да стане майка, но поради здравословни причини така и не успява… Или казано с други думи, Морган разплита както мистерията на публичния живот, в който Монро е обожавана, така и нейния личен живот, изпълнен с трудности, противоречия и тъмни тайни. Всичко това е идеално подплатено с множество спомени на семейството, приятелите и най-близките колеги на Монро.

Merilin Monro Poveritelno i lichno Mishel Morgan„Мерилин Монро: Поверително и лично“ безспорно е една от най-добрите, изумителни и детайлни биографии, които съм чела. Минути, след като затворих книгата, отправих покана да бъда приета в групата на Мишел Морган във Фейсбук. Веднага бях одобрена от авторката, след което нямаше как да не й напиша колко съм впечатлена от труда и старанието, които е вложила. Няма и 5 минути по-късно Мишел Морган отговори на поста ми много мило, с благодарност, че съм оценила книгата й. Няма по-изумително чувство от това да живеем в подобен глобален свят, в който можеш веднага да напишеш на писателя от другия край на света едно „Евала за книгата“, а той скромно и искрено да ти върне: „Благодаря, радвам се, че ти е харесала“. Мога още много да си разсъждавам по темата, но сега ми се иска просто да помълча от уважение. Към такъв тип писатели…

А aко и вие искате да надникнете в живота на Мерилин Монро, то това е биографията, към която трябва да посегнете!