fb
НовиниПо света

Меркел и Макрон ще открият Панаира на книгата във Франкфурт

2 мин.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон ще открият Панаира на книгата във Франкфурт на 10 октомври, съобщават организаторите на престижното събитие. То ще продължи до 15 октомври, а Франция ще бъде почетен гост.

Тазгодишното, 69-о издание на литературния форум ще бъде под надслов „Francfort en français“ (Франкфурт на френски), като фокус на почетното гостуване ще бъде френският език – говорим от близо 274 млн. души на пет континента. Очаква се присъствието на 180 френскоговорящи автори на Панаира и провеждането на 300 събития.

„Присъствието на канцлера Меркел и президента Макрон на откриването на Франкфуртския панаир на книгата символизира близката връзка между Германия и Франция и тяхната отдаденост за силна и обединена Европа“, коментира директорът на Панаира Юрген Бус.

На книжния форум ще присъстват още председателят на Съюза на германските книгоиздатели Хайнрих Ритмюлер и кметът на Франкфурт на Майн Петер Фелдман. Говорители на събитието, традиционно избрани от комитета на почетните гости, тази година ще са писателят от ливанско-канадски произход Важди Муавад и немската актриса Джудит Розмайер.

Франкфуртският панаир е най-голямото международно събитие в света на книгите с повече от 7150 участници от 106 страни, приблизително 278 000 посетители, над 4000 събития и около 10 000 акредитирани журналисти, от които 2400 блогъри. Присъстват и ключови медийни фигури, включително от филмовата и геймърска индустрия.

От 1976 г. Панаирът кани някоя страна като специален гост, която разполага на почетно място своето литературно и културно богатство по разнообразни начини. Франкфуртският форум организира още близо 20 международни книжни събития и е гост на редица търговски мероприятия през годината. Неговият Бизнес клуб предлага специални услуги и дейности за издатели, предприемачи, експерти и визионери. THE ARTS+ пък е бизнес фестивал за инвеститори, издатели, технологични компании и музеи. Панаирът е филиал на Съюза на германските книгоиздатели.

Организаторите са създали и видео с насочващи съвети за посетители, които идват на Панаира за първи път (на английски език):

Снимки: Frankfurter Buchmesse

[ + ]