fb
Ревюта

Мери, другата Болейн

3 мин.

Преди няколко години излезе по кината „Другата Болейн“, екранизация по романа на Филипа Грегъри със същото име. Тогава наруших правилото си, първо да прочета книгата и после да гледам филма.

Знаех в най-общи линии историята на любовта между Хенри VIII и Ан Болейн, както и нейния трагичен край. Но не знаех за другата Болейн – Мери и нейната роля. Тогава реших, че ще намеря време и ще прочета романа и с известно закъснение, най-сетне стигнах до него. Естествено, както и очаквах имаше повече информация и разлики с филма, които се оказаха доста съществени и дадоха по-пълен обхват на това, какво се е случило.

Действието в романа обхваща период от 15 години, които са представени през очите на Мери Болейн. Мери първа е забелязана от Хенри VIII и става негова любовница, тласкана в тази посока от жадното си за власт семейство и собствената си наивност. След време кралят е привлечен от Ан Болейн, която е дръзка, забавна и изключително начетена. Тя успява да задържи интереса му цели 6 години и да направи нечуваното за онова време – да го разведе със законната му съпруга. През цялото това време Мери е в сянката на своята сестра и й се налага да й помага, много често в ущърб на собствените си желания и интереси.

Въпреки историческите препратки, романът е съсредоточен върху личната история на Мери и нейните перипетии в несигурната и често променяща се политическа обстановка. От една повърхностна девойка, съперничеща си със своята сестра, тя израства до жена, бореща се да създаде дом с мъжа, когото обича. Ан от своя страна е представена като безскрупулна и егоцентрична жена, чийто амбиции накрая водят до нейната гибел. Хенри VIII от обаятелен и красив мъж (но егоистичен) се превръща в деспотичен и тираничен крал, който ще остане в историята с многобройните си женитби и Реформацията на английската църква.

Винаги когато чета исторически роман, след това проверявам дали събитията и хората са описани обективно и дали съвпада с това, което е достигнало като информация до днес. Що се отнася до Мери Болейн интерпретацията в романа е вярна, наистина е била любовница на Хенри VIII, дали децата й наистина са били от него, както го е написала Филипа Грегъри е спорно. Няма сигурни данни за това, а само предположения. И вероятно втория й брак наистина е сключен по любов, след като се омъжва за човек, с много по ниско положение от нейното.

„Другата Болейн“ на Филипа Грегъри е първият роман от цикъла й за династията на Тюдорите, като книгите не са писани в хронологичен ред и всяка може да се чете отделно. Вижте и трейлъра на филма, в който ролите на сестрите Болейн се изпълняват от Натали Портман (Ан) и Скарлет Йохансон ( Мери), а Ерик Бана е крал Хенри VIII.