fb
От издателстватаСпециални

„Между силата на характера и милостта на сърцето“ ни учи да бъдем себе си

4 мин.
Advertorial

Всяка жена поне веднъж е влизала в порочния кръг на „недостатъчността“. „Не съм достатъчно…“ Добра, красива, слаба, уверена, квалифицирана и още, и още, и още… И всяко едно самоопределение от този вид е предпоставка за разочарование, неуспех, самосъжаление. Често се случва жените да се опитват да бъдат „повече“ и да са обект на твърде много изисквания от страна на другите и от себе си, което води до физическо, психическо и емоционално прегаряне.

В действителност жените могат в един момент да предвождат революции, а в следващия да създават комфорт за онези, които ги следват. Могат да управляват и да си сътрудничат.

Книгата „Между силата на характера и милостта на сърцето“ (изд. AVA Books) от д-р Саша К. Шилкът е призив да бъдем своето автентично аз. Тя ни отговаря на въпроса защо е важно да се обичаме и да вярваме в себе си, докато вървим по своята уникална пътека.

Всяка глава превежда читателя през набор от саморефлексии, основани едновременно на информация и истински житейски истории на жени, които вдъхновяват и дават чувство на надежда. Въпросите, упражненията и тестовете ни предизвикват да се вгледаме в себе си. Чудесно допълнение към съдържанието е предговорът от д-р Неделя Щонова.

„Има жени, които знаят, че е много по-добре да бъдеш уважавана, отколкото просто харесвана. Да те харесват изглежда сякаш по-лесно, но в дългосрочен план е изтощително, изморително и е нещо, което не може да се самоподдържа. Жените с кауза и характер също попадат в капана на нелепи или излъскани недомислици, поднесени уж с вкус. Но си вадят поука от миналите провали и усвояват една от най-важните задачи, която стои пред всеки съвременен човек – да се научи да преодолява болки, неблагоприятни условия, разочарования и предателства.

Тези жени не се страхуват да бъдат изключителни, нестандартни, умни, дори своенравни. Те невинаги влизат в социалните норми и очаквания. Не пилеят времето си да живеят живота на други хора. В своя център те са щастливи, дори под ударите на несигурността. Защото знаят, че истинското щастие означава да имаш вярност към себе си. Знаят и че чувството е в този, който чувства. Обичта е в този, който обича. Щедростта е в този, който дарява. Автентичната жена твори, обича и се раздава, без да е заета с изтощително емоционално счетоводство и капризно очакване на любов и уважение.

За такива жени става дума в тази книга. Те разкриват една много полезна тайна – че вътрешната локализация на контрола е ключ към силата. Че да познаваш себе си е лукс, привилегия, стимул. И е невероятно удоволствие да изграждаш своята уникалност, идентичност и неповторимост особено днес, когато фалшът е нещо, което се стимулира.“

Д-р Неделя Щонова, дм – лекар, специалист невролог,
мотивационен лектор, автор и водещ на предаването за проактивна здравна култура „Духът на здравето“ по bTV

Д-р Саша Шилкът

Д-р Саша Шилкът е съпруга, майка, лекар, носител на много награди, учен клиницист, национално признат лектор и писател. Нейната страст е да вдъхва сила на жените и да ги окуражава да бъдат достатъчно смели в личния и в професионалния си живот. Вярва, че жените не могат да бъдат прекалено смели, прекалено любезни, прекалено силни, прекалено умни, прекалено забавни, прекалено красиви или прекалено автентични. Вярва, че лидерството и червилото не се изключват взаимно.

Често говори на конференции, уъркшопи и ритрийти, включително на нейната годишна конференция за женско лидерство. Освен по темите, свързани с медицинската ѝ практика, тя често говори по теми, свързани с професионалното прегаряне и устойчивостта.

Силно активна в социалните медии, през 2015 г. създава Style MD – онлайн група за жени лекари, която достига до 10 хиляди жени от целия свят. През 2016 г. стартира Brave Enough – уебсайт, блог, акаунт в Twitter, страница във Facebook и годишна конференция за жени, които търсят съвет за кариерата си, без да изгубят себе си в този процес.

Саша се е научила да бъде лидер, изпълнен със силата на характера и милостта на сърцето, и да живее автентично. Иска да помага на други жени да бъдат достатъчно смели да направят същото.

Този текст е част от програмата на „Аз чета“ в подкрепа на стартиращи издателства. Научете повече за нея тук.

Откъс от книгата можете да прочетете тук.

[ + ]