fb
НовиниПо света

Международният “Букър” отлага обявяването на победителите

1 мин.

Фондация Booker обяви, че планираното за 19 май обявяване на носителите на международната награда на “Букър” се отлага за по-късна дата, през лятото. Причината е да се даде възможност на читателите да се сдобият с екземпляри на номинираните книги, научаваме от Publishing Perspectives.

„В разговор с фондация Booker издателите подчертават сериозния спад в разпространението на книги поради епидемията от COVID-19. Затова са предприети стъпки, които да гарантират подкрепа за авторите, преводачите, издателите и търговците на книги в тези трудни времена“, бе съобщено в медиите.

Това означава, че читателите, предвид разпространението на заразата, не разполагат с времето, необходимо при нормални обстоятелства, за прочит на номинирано заглавие. В тежка година за книгоиздателския бизнес като тази, от особено значение е освен четенето, и финансовото отражение за сектора.

„Искаме да сме сигурни, че номинираните и победителят ще бъдат отпразнувани във време, когато четенето на тези изключителни романи е по-лесно за всички. С възстановяването на света от епидемията, читателите ще намерят съдържанието им за още по-удовлетворяващо, един вид пътешествие“, каза в изявление директорът на наградата Габи Ууд.

Можете да си припомните номинираните в краткия списък за  наградата тук. А как журито коментира заглавията, вижте във видеото:

Снимка: The Booker Prizes