fb
@-книгиЕ-книги

Microsoft купува Nook за $1 млрд?

1 мин.

dbpix-nook-barnes-noble-william-lynch-articleInlineНяколко месеца след началото на слуховете, че Microsoft ще купи дигиталния бизнес на Barnes & Noble – Nook Media, сделката като че ли е във финалната фаза. Технологичният сайт TechCrunch обяви, че разполага с документи, според които Microsoft предлага $1 млрд. за придобиване на пълен контрол над компанията.

Според разкритите в документите планове, при евентуална сделка бизнесът с таблети ще бъде закрит до средата на 2014-та, след което Nook Media ще се ориентира към дистрибуцията на съдържание чрез устройства на трети страни. След излизането на новината акциите на Barnes & Noble скочиха с почти 25% до цена от $22.08.

Това няма да е първата инвестиция на Microsoft в Nook Media – през пролетта на 2012 г. технологичният гигант се договори да вложи $605 млн. за 5 години срещу 17,6% дял от компанията. През декември Pearson, компанията майка на Penguin, инвестира $90 млн. в Nook Media срещу 5%-ен дял.

Слуховете за спиране на производството на електронните устройства Nook не са новост. Както Аз чета вече съобщи, в края на февруари председателят на борда на директорите на Barnes and Noble Леонард Риджио предложи да изкупи бизнеса с книги на дребно и да го обособи като отделна компания. Тогава, както и сега, от самата компания отказаха коментар по изявленията.