fb
НовиниПо света

Мик Херон спечели наградата за криминален роман на годината с „Блатната къща“

2 мин.
Снимка: Getty

Писателят Мик Херон спечели наградата за криминален роман на годината, спонсорирана от Theakston Old Peculier, след като през последните шест години беше пет пъти в краткия списък, пише The Guardian.

Херон спечели наградата за „Блатната къща“ Slough House, седмата част от едноименната му поредица, която проследява банда неуспешни шпиони. В книгата ново популистко движение завладява улиците на Лондон и шпионите се оказват в бягство след грешка на руските тайни служби, довела до смъртта на британски гражданин. Поредицата наскоро беше превърната в шоу на Apple TV+ с участието на Гари Олдман и Кристин Скот Томас. Носи името „Куци коне“, както е озаглавена и първата книга от криминалната трилърова поредица „Блатната къща“. Първият роман е издаден на български от „Сиела“.

Херон получи £3000, както и гравирана бирена бъчва, предоставена от спонсорите. Наградата беше връчена по време на церемонията по откриването на фестивала за криминално писане Theakston Old Peculier.

Публиката също гласува за любимата си книга от краткия списък, с рекордните 11 313 читатели. Публичното гласуване допринесе за решението на панела.

Саймън Теакстън – изпълнителен директор на Theakston, каза, че Slough House „успява да съчетае интрига, опасност и хумор в умело изследване на международния шпионаж“.

True Crime Story на Джозеф Нокс беше високо оценена от съдиите. Книгата съчетава факти и измислици, за да разкаже историята на студентка, която напуска парти в общежитието на нейния университет в Манчестър и изчезва. 

Останалите книги в краткия списък бяха The Night Hawks от Ели Грифитс, Daughters of Night от Лора Шепърд-Робинсън, Midnight at Malabar House от Васим Кан и The Last Thing to Burn от Уил Дийн.

Майкъл Конъли

На церемонията Майкъл Конъли получи наградата за изключителен принос към криминалната фантастика като признание за неговата тридесетгодишна писателска кариера. Той следва стъпките на предишни отличени Иън Ранкин, Линда Лаплант, Лий Чайлд, Вал Макдърмид и П. Д. Джеймс.

Шарън Канавар, главен изпълнителен директор на международните фестивали в Харогейт, нарече кариерата на Конъли забележителна и каза, че неговите „криминални романи са държали читателите на ръба на стола в продължение на 30 години“.


Поръчайте първата книга от поредицата на Мик Херон „Куци коне“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.