fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Мила Кръстева: Фокусирайки се само върху продажбите, губим 98% от възможностите за контакт с читателите

4 мин.

Мила Кръстева работи по развитието на дигиталното присъствие на компаниите, клиенти на United Partners – водеща независима агенция за комуникации в България, която предоставят креативни комуникационни кампанни във всички канали за някои от най-динамичните световни марки и компании. Като Head of Digital & Strategies & Analytics в United Partners тя има експертен опит в слушaнето в социалните мрежи и анализ на репутацията, дигиталния маркетинг, стратегиите за комуникация в социалните мрежи.

В това интервю Мила подсказва какво да очаквате от нейната лекция „Как да продаваме по-добре чрез дигитален маркетинг“, която ще можете да видите на живо по време на организирания от „Аз чета“ семинар „Ефективен маркетинг за издатели: Как успешно да представяме и продаваме своите книги“.

  • Скъпо ли е да обвържем онлайн комуникацията си с продажбите офлайн?

Продажбите представляват само около 2% от всички интеракции между потребител и марка. Това са моментите, в които потребителите осъзнато търсят да закупят наш продукт. Но това не означава, че през останалото време те не взаимодействат с нас – може би някои от тях ще отворят да прочетат наша блог статия, други ще се абонират за нюзлетър, трети ще гледат видео.

Фокусирайки се само върху продажбите, губим останалите 98% от възможностите да създаваме дълготрайно впечатление и контакт с тези хора и да бъдем там, когато те узреят за нова покупка. Затова не е и практично да измерваме ефективността на всичко, което правим, през призмата на продажбите. Или както гласи популярната максима, не трябва да оценяваме рибата по способността й да се катери по дърветата.

По-доброто решение е да избираме каналите и показатели, по които да ги оценяваме, спрямо това за коя фаза от потребителското поведение са подходящи. Например, не бих отказала с лека ръка целият бюджет за реклама във Facebook, дори той да не води до директни продажби. Може би, ако го насочим към потребители за по-ранен етап, той би довел до по-добри резултати. Представете си, например, кампания, рекламирана в новинарския поток – т. нар. news feed, в която предлагаме на оставилите ни e-mail и телефон да гледат есклузивно видео съдържание с любим автор, а след това да използваме генерираните контакти да ги поканим на ексклузивна промоция на книги онлайн или офлайн.

  • Има ли правила за това какво съдържание е интересно във Facebook и как издателите да го търсят около своите книги?

В комуникацията говорим за разказване на истории – марките, които в сърцето си имат не просто продукт, а история, успяват да ангажират потребителите по истински и дълготраен начин. Мисля, че издателите са една крачка напред пред всеки производител на бързооборотни стоки, защото техните продукти са истории сами по себе си. Те просто трябва да умеят да ги разкажат със средствата на съвременни социални мрежи – кратки визуални форми, видеа, форми, които предполагат дискусия.

Когато преди десетина година социалните мрежи тепърва навлизаха в България, говорехме много за това как трябва да спрем да крещим в ухото на потребителя с фуния, както в телевизията. Мисля, че този разговор е все още актуален.

  • Кои са другите основни канали за дигитален маркетинг, за които ще разкажете?

Ще засегна някои канали, които все още не са широко употребявани от маркетинг специалистите, но тяхната популярност, особено сред младите потребители, постоянно расте. Такъв канал, например, е Instagram.

Ще засегна и някои добре познати средства, като например личните блогове, но отново през призмата на стратегията, за която говорих по-горе. Всеки канал трябва да бъде използван според начина, по който потребителите могат да взаимодействат с него.

Семинарът „Ефективен маркетинг за издатели: Как успешно да представяме и продаваме своите книги“ ще се проведе на 14 март в Читалище.то. Запази своето място сега:

[ + ]