fb
НовиниПо света

Млад български архитект проектира библиотека на бъдещето в Токио

2 мин.

Футуристичен проект за библиотека на бъдещото в Токио, дело на млад български студент, е публикуван в каталог на престижното състезание на Европейския съюз за млади таланти в областта на архитектурата – Young Talent Architecture Award – EU Mies Award (YTAA). Предложението е изпратено от арх. Петър Боралиев от Университет по архитектура, строителство и геодезия. Носи името OMOIKANE – Tokyo Library of Tomorrow и „цели да представи сблъсъка между традициите от миналото и „новата дигитална култура на технологиите. Чрез комбиниране на аспекти и на двете резултатът е морфологичен и функционален израз, който съдържа духа на старите начини и футуристичните характеристики на иновацията“, пише в каталога на наградата.

Снимка: YTAA

В страниците на изданието, което представя творби на участници от целия свят, са публикувани и проектите на Олга Голант (сграда на кметство „Младост“ в района на Цирковата площадка във Варна) и Ачилия Руфат (проект „Тетрис“ – жилищна група със смесена функция в градска среда) от ВСУ „Черноризец Храбър“, Катерина Папанчева (развитие на системата на обществените пространства в София) и Ива Хасамска („Мемориален комплекс „Слънчев бряг” в Ловеч – Връзка между минало, настояще и бъдеще“) от Университет по архитектура, строителство и геодезия, както и на Диана Димитрова („Медиен парк България: План за развитие на медийната индустрия в България“) и Кристиан Савов („Български павилион на EXPO 2020 Дубай: Природата за хората, хората за природата“) от ВСУ „Л. Каравелов“.

Наградата Young Talent Architecture Award – EU Mies Award е учредена през 2016 г. като част от отличието на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe.

Престижното отличие подкрепя таланта на наскоро дипломирани архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти – специалистите, които ще бъдат отговорни за трансформирането на нашата среда в бъдеще. Учредена е като резултат от интереса към началните етапи на развитието на тези студенти и желание да подкрепи техния талант, докато навлизат в професионалния свят.

Снимка: ВСУ