fb
БългарияНовини

Младежите в САЩ четат повече от възрастните

1 мин.
chetene amerika

amerikansko prouchvaneМладежите в САЩ между 18 и 29 години са били по-склонни да се зачетат в книга през 2015 в сравнение с по-възрастните американци според проучване на изследователския център „PEW“, съобщава сайтът „Детски книги“, като цитира Publishers Weekly.

Според проучването, провеждано веднъж годишно от 2011 година насам, 72% от възрастните в Америка са чели книга през изминалата година, в сравнение с 80% от младежите.

Въпреки данните за спада на пазара на електронните книги и съответното стабилизиране на продажбите на печатни книги, проучането на „PEW“ установява лек спад в броя на възрастните читатели на печатни книги през изминалата година – 63% сравнено със 71% през 2011 г. 27% от анкетираните американци пък са отговорили, че не са чели никакви книги през последните 12 месеца.

Проучването посочва също, че навиците на американските читатели са запазили известна стабилност в разпределението си между печатни, електронни и аудио книги от 2011 година досега. Според последните данни предпочитащите е-книги са станали 27% (17% през 2011), докато слушателите на аудио книги са приблизително 12% (11% през 2011).

В семейството жените четат най-много, като са следвани от младежите на възраст 18-29 години. Тенденцията също е любителите на книги да са по-високо образовани. Според проучването откритите закономерности в повечето случаи важат за четенето на книги изобщо, както и за различните платформи (печатни и електронни книги).

[ + ]