fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Мляко и мед“ за женската душа

3 мин.
mlyako-i-med

mlyako-i-medВярвам, че поезията е интимно преживяване и успява да те докосне в най-дълбоките кътчета на душата. Има стихове, които сякаш са писани за теб самия и разкриват най-дълбоките ти страхове, мечти, копнежи и чувства. За мен подобно откровение се оказа „Мляко и мед“ (изд. Ciela, превод Мария Найденова) от Рупи Каур. Малката книга с кратки поеми на индийката, родена в Канада, успя да ме изненада по възможно най-хубавия начин.

„Мляко и мед“ е разделена на четири части:

нараняването
обичането
счупването
изцеляването

Както думите подсказват, всяка част е посветена на едно от тези преживявания. Най-малко, за мое щастие, успях да се намеря в нараняването, тъй като стиховете тук са посветени на насилието. Има такива, които разкриват издевателствата на баща над дъщеря. Говори се за изнасилване и тормоз. Определено е тежка тема за четене, особено когато Рупи Каур е успяла да предаде с малко думи огромната болка от подобно преживяване.

Най-оптимистично и нежно е обичането. Ако си обичал и си бил обичан, е невъзможно да не бъдеш докоснат от някое от стихотворенията. Харесах и се намерих в толкова много от нейните поеми, че ми е трудно да избера кои да включа като цитати. И все пак се спрях на тези две:

може и да не си бил първата ми любов
но си любовта която направи
всички останали любови
незначителни

не желая да те имам
за да запълня празнотите в мен
искам да бъда изпълнена и сама
искам да бъда толкова завършена
че да мога да осветя цял един град
и тогава
желая да те имам
защото двамата заедно
бихме могли да го запалим

Счупването е за болката и за онези моменти, когато сърцето ти е било разбито. Всеки е бил там, всеки е бил прекършен.

не си тръгнах защото
спрях да те обичам
тръгнах си защото колкото
повече оставах толкова по-малко
обичах себе си

Толкова много истина е събрана в тези кратки пет реда, че няма нужда да се пише или анализира повече.

Последната част, изцеляването, е за периода, когато си преминал през болката, приел си я, оцелял си и си продължил напред.

начинът по който обичаш себе си
е същият по който учиш останалите
да те обичат

Знам, че Рупи Каур се радва на множество почитатели, но има и хора, които не са впечатлени от нейните кратки поеми. Аз определено спадам към онези, които обожават творчеството й. Тя говори за насилие, болка, травми, любов, раздяла, откриването на себе си, преживяването на всичко това. Крехката й възраст от двайсет и пет години не предполага натрупването и осъзнаването на толкова житейски истини и все пак Рупи Каур ги е осмислила и изпитала (поне някои от тях, предполагам).

Най-голямата ми препоръка за тази книга е да отидете в най-близката книжарница, да разтворите страниците на „Мляко и мед“, да се потопите сред думите и просто да ги почувствате. Ако се откриете, вземете си стихосбирката, приберете се и се насладете на всеки ред.

Още едно положително мнение за стихосбирката може да видите при Хриси в „Hrisilandia“ и негативно в „Книжен Петър“.

Можете да поръчате книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!