fb
БългарияНовини

Нобеловият лауреат Мо Йен вече и у нас

2 мин.

Mo Yen PromianataБългарските читатели най-накрая ще имат възможността да се запознаят, макар и задочно, с нобеловия лауреат за литература за 2012 г. Мо Йен. На 25 февруари излиза „Промяната” – автобиографичният роман на Йен в превод от Надя Баева. Авторът е сравняван с величия като Фокнър, Гюнтер Грас и Кафка и е първият писател – дългогодишен жител на Пекин, който печели Нобелова награда за литература.

През призмата на един обикновен гражданин „Промяната” възпроизвежда редица политически и социални промени в Китай през последните десетилетия. Писателят смесва фантазия и реализъм, историческа и лична перспектива.

Мо Йен е роден в Китай през 1955 г. в семейство на фермери. „Не съм израснал с голяма литература, а със селски истории”, споделя самият автор. „В нашия район имаше няколко великолепни разказвачи, които вечер разказваха страшни истории. И наистина, техният език, напълно необуздан, хиперболизиран и драстичен, се превърна в език на моите книги – до днес, въпреки че от 20 години живея в Пекин. Истината за Китай не е елегантна.“

Името му всъщност е псевдоним и означава „не говори“. Заслуга за него имат родителите на автора, които през 60-те години често го предупреждават да не говори каквото мисли. Мо Йен започва да пише като войник в началото на 80-те години на ХХ век, когато в Китай се завихря мощно авангардно движение в литературата.

„По времето на Мао Дзедун литературата беше оръжие на революцията и писателите трябваше да представят обществото така, че да отговаря на социалистическия светоглед. Но в епохата на реформи това табу беше пречупено и днес пишем, както искаме: за политиката и обществото, живота и любовта, насилието и секса.“

Популярност на запад му носи новелата „Червено сорго“, издадена през 1986 г., чиято филмова адаптация на китайския режисьор Джан Имоу печели „Златна мечка“ на фестивала в Берлин през 1988 г.

През Мо Йен 2012 г. е удостоен с Нобеловата награда за литература за постиженията му на писател, който съчетава майсторски фолклор, история и съвременност. Той спечели в конкуренция с имена като Мураками, Боб Дилън, Амос Оз, Милан Кундера, Маргарет Атууд, Том Стопард, Филип Рот, Алис Мънро.