fb
10, които...От издателстватаСпециални

“Модерна любов“ в 10 цитата

4 мин.
Advertorial

На 9 февруари под знака на ИК „Хермес“ излезе книгата „Модерна любов“ от Даниъл Джоунс. Тя е колекция от едни от най-запомнящите се и провокативни есета, публикувани в популярната колонка на „Ню Йорк Таймс“. Включени са и историите, вдъхновили едноименния сериал с Тина Фей, Анди Гарсия, Ан Хатауей, Катрин Кийнър, Дев Пател и др.

Какво е любовта днес? Този въпрос си задава Даниъл Джоунс, когато поставя началото на колонката „Модерна любов“. Но отговорът не може да е еднозначен. Защото любовта не се поддава на дефиниции. Затова в този сборник четем за изпитанията на дългия брак, за трудностите да си родител, за загубата на любими хора и разбира се, за добрия стар романс, завършващ с хепиенд. Някои от историите са необичайни, други са по-близки до нас. Някои ни разкриват по какъв начин технологиите са променили ритуала на ухажване, а други изследват вечните препятствия, пред които е изправен всеки, тръгнал по трънливия път в търсене на любовта. Всички обаче са до болка искрени.

Заедно те разказват историята за всички измерения на любовта днес.

Тази книга е перфектното четиво за всеки, който е обичал или е бил обичан. С други думи, тази книга е за всеки, който се интересува от неразгадаемите пориви на човешкото сърце.

В навечерието на празника на любовта ИК „Хермес“ ви приканва да се потопите в атмосферата на книгата с 10 вдъхновяващи цитата.

Навярно това беше началото на любовта – когато гледаш на някого по начин, който противоречи на реалността, но за теб е напълно логичен.

***

Когато ставаме смешни в името на любовта, в крайна сметка го правим заради самите себе си, за да покажем колко много имаме да дадем и докъде сме готови да стигнем, за да запазим сърцето си широко отворено, когато всичко около нас ни внушава желание да го затворим с трясък и да го заварим завинаги.

***

Всички идеални интерпретации на любовта раждат любов, която, от своя страна, ражда любов, и поради тази причина всички се бяхме събрали у дома през онази вечер, нали? Защото истинската любов, веднъж разцъфнала, никога не изчезва. Тя може да бъде изгубена заради лист хартия, да се трансформира в изкуство, книги или деца, или да създаде друг съюз между двама души, макар твоят да не е просъществувал.

Но винаги е там и чака да бъде огряна от слънчев лъч, за да поникне през омекващата почва и да заяви правото си на съществуване в сърцата ни и на тази земя.

Циниците твърдят, че романтичната любов е измислица. Аз съм бил истински влюбен само веднъж и мисля, че любовта е мистерия, енигма, Гордиев възел, който вплита в себе си двама души… Реших да я обичам противно на логиката, следвайки сърцето си.

***

Този път се опитвам да създам за двама ни оригинална любовна история, а не такава, която съм откраднал от филмите.

***

Замислих се от колко време бях готова да открия красотата у друго човешко същество, да погаля белезите на някой също толкова грешен като мен и той да ми отвърне със същото.

***

В любовта няма криене – трябва да позволиш на някого да те опознае такава, каквато си…

***

Човек може, както сама установих, да научи детето си да води учтиви разговори (да задава въпроси, да слуша внимателно и да задава още въпроси), да бъде добър домакин (да предлага напитки и занимания и да избере онези, които се харесват на госта му) и да слуша учителите си (да не закъснява и да се държи добре в часовете). Но как може да го научи да се влюби в някого, който да отвърне на чувствата му? Какви правила може да се измислят, за да се накара нечие женско сърце да се свие от любов, щом го види?

Но връзка, която не се е получила, не е провал. Не съществува някаква точна наука или кристална топка. Профайлингът е повърхностно изкуство, а истинската любов не. Както е казал Хемингуей: „Най-добрият начин да разбереш дали можеш да имаш доверие на някого е, като му се довериш“. Същото се отнася и за връзките – за да разбереш дали сте един за друг с някого, трябва да си с него.

***

Понякога трябва да изгубим любовта, за да я преоткрием…

Вижте и „3 любопитни факта за „Модерна любов“.

Снимки в публикацията: ИК „Хермес“, Книжарница „Хермес“ Стара Загора и Книжарница „Хермес“ Стамболийски.