fb
СпециалниЧети повече

Могат ли децата днес да се учат да четат повече чрез гледане на клипове в YouTube?

3 мин.

Безброй много научни изследвания ни натрапват онова, което здравият ни разум отдавна знае. Колкото повече децата четат, толкова повече се развиват и научават за света около тях. За съжаление обаче, обратното също важи. Децата, които четат малко, обикновено го правят с големи усилия и въобще го избягват, когато е възможно.

Разбира се, да въодушевиш най-младото поколение за някоя книжка, рядко се оказва лека задача. Много често това изисква търпение и преди всичко креативни и иновативни идеи.

Този месец стартира за втора поредна година световната инициатива #ReadAlong, насочена именно към ограмотяването и развиването на любов към четенето у малчуганите. Това се осъществява чрез забавни и конструктивни 3D анимации, музика, интерактивни игри и др. Няколко издатели на детски книги, сред които HarperCollins, Penguin Random House, Houghton Mifflin Harcourt и National Geographic Kids, партнират с YouTube Kids, за да направят тази идея възможна. Като част от кампанията, всеки издател бе “натоварен” със задачата през юни да допринесе със серия от ексклузивни видеоклипове, свързани с четенето за деца. Достъп до съдържанието им се предоставя през приложението YouTube Kids app, привличащo повече от 8 милиона зрители седмично (можете да го изтеглите безплатно в Google Play или App Store).

Каналът на National Geographic Kids ще включи и няколко видеоклипа, базирани на своите документални книги по теми като животните и природата.

Каузата обхваща държави от цял свят – Съединените американски щати, Канада, Великобритания, Австралия, Индия, Гана, Сингапур и др., като много от тях ще продължат участието си в проекта и след този месец.

„Миналата година тръгнахме на мисия да развълнуваме младите зрители за четенето на книги. Тази година програмата #ReadAlong на YouTube Kids е дори по-голяма и по-добра. Тя е вече глобална и се предлага на три езика – английски, испански и португалски“, споделя пред Publishers Weekly мениджърката на YouTube Family and Learning Хема Бажаж.

Кампанията предлага също плейлист, наречен „Какво четат миньоните“ (What Minions Read), от американското филмово студио Universal с участието на всеизвестните жълти анимационни герои от любимия на всички деца филм “Аз, проклетникът”.

Целта на книжните издатели и YouTube, като и на проекта #ReadAlong, е чрез забавен и интересен цифров материал да ориентират младото поколение потребители към четенето, с което да ги насочат и към истинските хартиени книги извън компютъра.

„Силно вярваме, че пред децата не трябва да се поставя изборът видео или книги. За да се развиват, те трябва да имат достъп и до двете“, допълни пред Fortune Дженифър Емет, вицепрезидент на National Geographic Kids.