fb
БългарияНовини

МОН стартира Национална седмица на четенето

2 мин.

Министерството на образованието и науката организира Национална седмица на четенето, която ще се проведе от 22 до 26 октомври 2018 година. Целта на кампанията е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. 

Седмицата ще бъде отбелязана с над 3000 събития в цялата страна, които включват разнообразни игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето. Домакин на инициативата тази година е Регионалното управление на образованието във Велико Търново.

МОН обяви водещите дейности за всеки ден от седмицата:

  • Първи ден – понеделник, 22 октомври 2018 г.: Откриване на Националната седмица на четенето. Инициативите в този ден са насочени към най-малките – децата в предучилищна възраст. Любими приказни герои гостуват на най-малките в детските градини и училищата с подготвителни групи.
  • Втори ден – вторник, 23 октомври 2018 г.: Инициативите в този ден са насочени към ученици от началния етап на основното образование. Маратон на четенето. Организиране на информационни срещи с родители за подкрепа на деца и ученици, които имат проблеми в езиковото развитие.
  • Трети ден – сряда, 24 октомври 2018 г.: Инициативите в този ден са насочени към ученици от прогимназиалния етап на основното образование. Състезания за най-добър четец, за най-добър разказвач, по правопис. Езикът, който ни събира и разделя.
  • Четвърти ден – четвъртък, 25 октомври 2018 г.: Инициативите в този ден са насочени към ученици от гимназиалния етап на средното образование. Четене от публични личности в училищата. Организирани посещения на библиотеки и сещи с автори. Проект за любима книга или автор.
  • Пети ден – петък, 26 октомври 2018 г.: Инициативите в този ден са насочени към възрастните. Срещи и инициативи за споделяне на опит при обучението на възрастни и ползите от грамотността. Закриване на Националната седмица на четенето и представяне на резултатите от реализираните дейности.

 

Тази година Институтът по български език към БАН е разработил игрова надпревара за особеностите на българския език за учениците от 5, 6 и 7 клас. Участието в състезанието е на доброволен принцип. 

За първи път Националната седмица на четенето ще бъде подкрепена и от представители на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).