fb
Ревюта

„Мортина и омразният братовчед“, в която дори и зомбитата почитат семейството си

4 мин.

Скъпи фенове на поредицата за момиченцето зомби, поздравления! „Мортина и омразният братовчед“ (изд. „Кибеа“) от Барбара Кантини се появи малко повече от месец след „Мортина: История, от която да умреш от смях“ и за себе си мога да кажа, че много приятно се изненадах от това събитие!

Във втората книжка за Мис Морти ще разберете, че животът си върви, дори и да си зомби. Очевидно. На моята приятелка, която сигурно някога също като мен се е казвала Мартина, ѝ е скучно, защото днес приятелчетата ѝ не са дошли да си играят с нея. Засега. Леля Упокойна пък напоследък си има ново хоби – не спира да приказва на бъбривия си бръшлян, защото е забелязала, че той става все по-голям, когато слуша възхвали за себе си. Не за първи път чувам, че растенията се развиват особено добре, когато им говориш, пееш и обичаш. Интересна работа. Може и аз да се пробвам някой път, преди да успея да уморя още някое цвете!

В този ден обаче във Вила Упадък се случва нещо странно. Лелята не се мярка никъде, а още по-изненадващото е, че на вратата се появява не кой да е, а братовчедът Дилберт. Точно така – омразният братовчед. Кой ли го е поканил? Него дори и зомбитата не го обичат, понеже е най-мрънкащото и критикуващо същество, което някога сте си представяли. Много досадно момче, наистина. Той е добър пример за това какъв не трябва да ставаш, когато пораснеш.

И така… какво прави Дилберт в къщата? Къде е леля Упокойна? А и кучето Скръбен сякаш е влюбено в една приятелка на Морти, следователно и на него не може да се разчита за нищо. Прочетете историята и разкрийте загадката! Междувременно ще се убедите, че няма създание на земята, чието съществуване да е лишено от всякакъв смисъл. Ще си припомните, че всеки си е роден (и си умира) с талант, само трябва да се научи да го управлява и да го ползва когато и където трябва!

Братовчедът Дилберт

Както писах и в ревюто си за първата книжка, илюстрациите на Барбара Кантини са невероятно симпатични, цветни и пълнокръвни. Авторката и художничка и този път се е постарала да разкаже приказката си не само чрез думи, но и с рисунки на множеството мънички елементи, които превръщат Вила Упадък в едно не чак толкова мрачно място.

Няма как да не забележите чрез живота в тази (макар и зомби) къща колко голяма почит изпитват италианците към семейството. Ще ми се в България същата добродетел все още да се радваше на толкова голямо величие, колкото и в миналото, но уви. Сякаш ние като народ по-бързо се откъсваме от свещените си корени в сравнение с италианците.

Точно това е една от причините да харесвам книжките на Барбара Кантини и да ви предлагам да ги подарите на детето си. Вярвам, че стига да му помогнете и да му обясните (може би и без ваша помощ ще стане, не смея да се обзаложа, защото все пак съдя от камбанарията на една 27-годишна госпожица), вашето най-мило същество ще разбере колко е важно да уважава близките и роднините си, независимо колко са пораснали вече.

Безспорно тези издания с твърди корици са направени така, че да задоволят всички нужди на вашия подрастващ малчуган или на детето, което още не си е отишло от вас самите. Защото всички страници са шарени и красиви, незатормозяващи с прекалено много текст и п-ъ-ъ-лни със смисъл!

Мис Морти е ТОП! Да живее мис Морти! :)

Тук можете да прочетете ревюто на Лора от сайта „Детски книги“ за „Мортина и омразният братовчед“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!