fb
Ревюта

Приключенията на мумията Думи: първи стъпки в наши дни

3 мин.
mumiyata dumi

mumiyata dumiКак бихте реагирали, ако в къщата ви се появи ужасно миришеща мумия, която не само може да ходи, но и говори? Мда, точно толкова неприятна е ситуацията и в къщата на Гоос Гуутс – малко холандско момче, живеещо с баща си Клаас. Двамата се разбират чудесно и си прекарват времето добре до момента, в който в стаята на Гоос се появява Дарвиши Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак Ебони. Той е мумията на египетски фараон, починал като дете. По пътя за отвъдното бащата-фараон дава на сина си медальон със скарабея на Мукатагара, който да го пази. И тъкмо този свещен бръмбар оплесква работите в “Мумията Думи и златният скарабей” (изд. “Сиела”).

Всичко започва в една дъждовна нощ, в която камион превозва три саркофага с мумии към музея ГРОБЕ. Светкавица удря товарния автомобил на Руди ван Хаутен и докато бяга да се спаси, уплашеният шофьор забелязва пред себе си нещо. То е увито в бели ленти и изглежда страховито, а при последвалата светкавица изчезва безследно. Но ако уплашеният мъж получава само нервен пристъп, в къщата на Клаас и Гоос нещата излизат извън контрол. Оказва се, че мумията е избрала тъкмо тяхната къща, за да се настани на топло и сухо. Първоначалният уплах и отвращение от лошата миризма прерастват в желание баща и син да защитят чудноватото момче и така започва приключението на мумията Думи в наши дни.

Авторката Тоска Ментен разказва по увлекателен начин как едно обикновено холандско момче и неговият баща се решават да научат истинска оживяла мумия да говори на холандски, да се парфюмира с ароматизатор за тоалетни и да ходи на училище. Предизвикателствата, пред които се изправят тримата герои, ще докажат, че:

  • хората виждат само онова, което си им казал, че виждат;
  • децата умеят да завързват приятелства независимо от пол, раса и произход;
  • гаднярите винаги си получават заслуженото;
  • всеки има нужда от малко чудо в живота си – дори и възрастните.

За да е по-пикантна историята, авторката намесва ужасните момичета Ана-Лис и Лиси, които използват всеки възможен случай да навредят на Думи. Те не отстъпват по нищо на директорката г-жа Фрик, която без малко да се превърне в мумия. Към готините персонажи (освен Гоос и баща му) пък се присъединява учителят г-н Крабъл, с чиято помощ Думи не умира за втори път. И, естествено, главна роля в книгата получава безценният скарабей на Мукатагара, който трябва да бъде откраднат, за да се намери на най-неочакваното място.

Забавната история на “Мумията Думи и златният скарабей” (изд. “Сиела”) ще зарадва всички любители на щурите приключения на възраст от 9 до 11 години. Илюстрациите на Ели Хейс, допълващи текста на места, предизвикват допълнителни емоции у читателите, а развръзката ще накара и най-скептичните малчугани да си помечтаят да имат приятел като Думи в училище. :)

Книгата бе номинирана в награда “Бисерче вълшебно” 2015 в категория “Мечтатели” (9-11 г.), а фактът, че е част от поредица, ни кара да си мечтаем скоро да научим как се развива животът на Думи в наши дни.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.