fb
НовиниПо света

Музеят на Джейн Остин събра пари и купи част от нейно писмо

2 мин.

Къщата музей на Джейн Остин във Великобритания успя да придобие ценна част от писмо на световноизвестната писателка, благодарение на финансовата подкрепа на много нейни фенове, съобщават от къщата музей.

Къщата музей е единствената къща, в която Джейн Остин е живяла и творила, която е отворена за публични посещения. Именно там тя пише всички свои романи, включително и „Гордост и предрасъдъци“.

Писмото вече е изложено в музея и ще може да бъде видяно до края на годината. След преговори, музеят е платил за писмото 35 000 паунда, като 10 000 паунда от тях са събрани от фенове на авторката с кампания в сайта Just Giving, продължила 6 седмици. Над 250 души от цял свят са се включили в кампанията и са дарили пари за купуването на писмото.

Писмото е написано до племеницата на Джейн Остин – Анна на 29 ноември 1814 година. По това време Джейн Остин е била в Лондон, на гости на брат си Хенри.  То е разделено на 5 части – една от тях вече в къщата музей, две части се смятат за изгубени, една се намира в Британската библиотека, една е притежание на частна колекция.

„Двете страници от писмото, с които разполага вече къщата музей на Джейн Остин, съдържат доста информация. Тези страници допълват чудесно останалите писма на писателката, които са част от колекцията на музея“, коментира професор Катрин Съдърланд, която работи в музея.

А ето и самото писмо:

Вижте още:

Незавършен роман на Джейн Остин се превръща в театрална постановка

Джейн Остин заменя Чарлз Дарвин върху новата банкнота от 10 паунда

Тъжните съдби зад красивите истории: Джейн Остин

Източник на снимките: Музеят на Джейн Остин

[ + ]