fb
Ревюта

На първо място в Google – в 222 стъпки от Тим Киберман

2 мин.
parvo myasto v google

parvo myasto v googleНе вярвам в категорични професионални постулати и обещания от типа „направи това и гарантирано ще се случи онова“. Вярвам обаче в добрите практики и работещите решения. Именно затова, макар да не съм докрай уверен в 100%-овото действие на SEO оптимизацията (оптимизацията за търсачки и най-вече за Google), просто трябваше да прочета „На първо място в Google“ от екипа на Kiberman.

Книгата ще ви преведе в 222 стъпки (толкова са съветите в нея) от създаването до оптимизирането на уебстраницата, която сте избрали за собствения си бизнес, та чак до извеждането й на първо място в резултатите на Google (тук в главата ми светва една лампичка, но вече обясних защо). Започва се от предварителния анализ на онлайн представеността на съответния бизнес сектор, през избора на домейн и система за управление на съдържанието (CMS), хостинг, URL адреси, структура на самия сайт, специфики при писането на текстовете, изграждане на линкове от и към сайта, интегриране със социалните мрежи и др. Много от нещата бях чувал, но сега ми се изясниха. В края на книгата има и подробен речник, който със сигурност ще ви помогне да доуточните неясноти. Разбира се, подозирам, че това е четиво за стартиращи или поне не много напреднали в SEO-областта. Поне така се надявам :)

Всъщност изданието е нещо като професионална мистификация, тъй като не е дело на един автор, но има написан такъв. Тим Киберман се оказва събирателно име за „отбора“ от SEO-професионалисти във франчайзинг системата за онлайн позициониране internetreklama.bg, която оперира на външния пазар под името Kiberman. Това обаче не личи да се е отразило в стилово отношение и текстът изглежда еднакво във всички секции.

„На първо място в Google“ е сред добрите примери, които винаги съм давал за възможност за развитие на книгоиздаването в 21-ви век – с обособени секции за позициониране на рекламодатели и абсолютно ненатрапчиво продуктово позициониране на места. Разбира се, брандирането можеше да бъде една идея по-тактично, но можем да преглътнем логата на всяка страница.